Денят на румънската дипломация отбелязаха в Гюргево

Животът

02-09-2021, 08:41

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Експозиция "Дипломация и изкуство" представят в кюстендилската галерия

Денят на румънската дипломация бе отбелязан в Гюргево по-рано днес. Сред официалните гости на събитието, провело се в тамошната библиотека, бяха областният управител на Русе Борислав Българинов и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. В приветствието си към присъстващите Българинов подчерта значението на чисто човешките отношения в тази сфера на обществения живот и като пример посочи отличните взаимоотношения между Русе и Гюргево. Те се изразяват както в реализирането на множество съвместни проекти, така и на популяризирането на един общ туристически продукт.

„Щастлив съм, че споделяме единна позиция и реална солидарност около целесъобразността и спешната потребност от преодоляване на предизвикателствата в региона, обръщайки специално внимание на три надграждащи инвестиции, а именно откриването на фериботната връзка, изграждането на още един мост над река Дунав в района, както и интеграция на жп системите, приоритет, изведен на преден план в Бялата книга на Европейската комисия за транспортната политика на ЕС. Безсъмнено, дипломацията е ключът към достигане на устойчив, интелигентен и дълготраен ефект върху икономическите, социални, културни и търговски отношения между общия регион Русе-Гюргево.“, заяви още Българинов.

„Почти няма събитие в националния календар на България и Румъния, които да не сме отбелязвали със съвместни трансгранични инициативи в сътрудничество с различни културни институции и творци от Русе, София, Велико Търново, Балчик и Букурещ.“, коментира пък Лили Ганчева.

Днешното събитие е част от културния календар на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ и по време на него бе представена книгата на известния румънски писател и дипломат Удрою Нягу, който съвсем скоро навърши 80-годишна възраст. Той е пряко свързан с окръг Гюргево, тъй като е роден в село Картожани.

На събитието присъства съучредителя на „Еврорегион Данубиус“ и бивш председател на Окръжния съвет Виктор Боянджиу. Бе осъществена и пряка връзка с неговия син, който е председател на Комисията по трудова заетост към Европейския парламент. Той също даде като пример „Еврорегион Данубиус“ за отличните взаимоотношения между двете държави.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов