Информационна кампания за ваксинация в областта стартира от Две могили

Животът

30-08-2021, 16:40

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русе и Гюргево стартираха обмен на информация за Ковид-19

Над 100 души вече проявиха интерес към, започналата по-рано през деня в Две Могили, информационна кампания за ваксинацията срещу COVID – 19. Тя бе организирана съвместно от Областна администрация – Русе, Българския Червен кръст и Регионалната здравна инспекция в крайдунавския град. В нея участва и заместник областният управител Синан Хебибов. Според него е нужно хората да бъдат по-добре информирани, за да имат възможността сами да вземат съзнателни и отговорни решения. „Нежеланието на обществото да се ваксинира лежи върху конспиративните теории, разпространяващи се усилено по всякакви информационни канали, от самото начало на пандемията.“ – каза той. Кампанията ще протече из централните улици на населените места, като целта ѝ е да се изяснят ползите от имунизация и да се изчистят неточностите около състава, влиянието и страничните ефекти на ваксините, повсеместно коментирани из публичното пространство.

Директорът на БЧК – Русе Антоанета Ябазонова изрази благодарността си към  Хебибов и кмета на Две могили Божидар Борисов за подкрепата и бързата реакция от страна на двете институции. Благодарение на положените усилия стартът на кампанията бе осъществен в изключително кратки срокове. Тя обясни, че при проявен интерес всеки жител може да се запише в съответната община, а при набиране на списъци от хора, от беленската болница „Юлия Вревска“ са готови да осигурят мобилни екипи, които да имунизират желаещите на територията на съответното населеното място. Единственото условие на медиците е да се събере достатъчно желаещи за ваксиниране, така че при отварянето на флакон да не се налага изхвърлянето на неупотребявани дози. Кметът на Две могили Божидар Борисов изрази притеснения си за сравнително ниските нива на ваксинация, но добрата новина е, че още в първите минути на кампанията, в общината имаше записани за имунизация.

След град Две могили, кампанията днес продължава и в селата Батишница, Баниска и Бъзовец, като през седмицата ще се проведе и в други населени места от областта. Във вторник екипите на Червен кръст ще бъдат в гр. Ценово и с. Долна Студена, сряда в град Бяла и село Бистренци, а четвъртък в  град Русе. В зависимост от епидемичната обстановка и следвайки всички предписания за сигурност, се планира запознаването на граждани с ползите от ваксинацията да продължи и идната седмица в други населени места от областта.

Колкото до изнесените имунизационни пунктове през вчерашния ден в Бяла, то около 20 души са преминали през тях. Интересът остава както към иРНК ваксините, така и към еднодозовия препарат на Янсен.

 

 

 

 

 

 

 Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"