Ротари клуб обсъди бъдещи инициативи с областна управа

Реализирането на бъдещи съвместни инициативи обсъди областният управител на Русе Борислав Българинов с дистрикт гуверньора на Ротари в страната Борислав Къдреков. По-конкретно става дума за залесяване на района около кея в крайдунавския град в посока бившата Захарна фабрика. Обмисля се и започването на мащабен информационен проект, целящ превенция на дезинформираността сред подрастващите. Идеята е да се провеждат редовни беседи с деца и ученици как да различават фалшивите новини и опасността от разпространението на невярна и манипулативна информация. Съвместно с Регионалната библиотека ще се разработи и софтуер за разпознаване на това дали дадена новина е фалшива и в каква степен е достоверна. В последствие децата ще бъдат обучени да работят с него и сами да проверяват коректността на информацията, която четат. Същевременно се работи и за подмяна на легловата база в Белодробната болница в Русе. Специално тази инициатива е съвместна между Ротари и Лайънс клубовете в града. Продължава и кампанията за ранна диагностика на рак на простатата. Припомняме, че тя бе реализирана за пръв път преди повече от десет години именно в Русенска област. През следващите няколко месеца ще бъде решено тази година в кое населено място от региона ще се проведат безплатните профилактични прегледи.

„Необходимо е да работим заедно и да помагаме на хората, намиращи се в неблагоприятна среда. Трябва да се вземат адекватни решения и да се възвърнат някои позабравени ценности, като семейството, образованието и сигурността. Така ще се справим и с повечето проблеми днес.“, каза Българинов по време на срещата.

На национално ниво за Деня на независимостта – 22 септември, се предвижда да се проведе маратон край язовир „Батак“, който ще се бъде посветен на превенцията на дрогата сред подсрастващите.

В срещата участваха още двамата заместник областни управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, както и президентът на Ротари клуб – Русе Венелин Молнар, а също и асистент дистрикт гуверньорът на Зона 13 в България Нина Крушева. В края на срещата Борислав Българинов получи знамето на Ротари с тазгодишното мото „Служим, за да променяме животи“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов