Българо-румънски консорциум избира мястото на новия Дунав мост 3

Животът

27-08-2021, 08:00

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дунав мост 3 – реалност след 4-5 години

Създаването на консорциум между български и румънски проектанти обсъдиха областният управител на Русе Борислав Българинов и заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево Кристиян Ангелеску. Целта на сдружението ще бъде изготвянето на предпроектно проучване за изграждането на втори мост над река Дунав в района на Русе – Гюргево. Българинов настоява това да се случи в най-кратки срокове, по възможност още до края на септември тази година. След това експертите ще имат на разположение няколко месеца, през които да изготвят конкретна и ясна техническа спецификация на бъдещото съоръжение, свързващо двете страни. Те ще трябва да посочат колко платна ще има, капацитета на трафика, устойчивостта на настилката и на колко ще възлиза сумата по строителството. „Транспортните коридори от север на юг са липсващите звена в развитието на източната част на Европейския съюз. Необходимо е да си обединим усилията, за да покажем, че власите сме загрижени за гражданите и решаваме проблемите на обществото.“, заяви още Българинов.

Най-вероятно идеята за втори мост над река Дунав при Русе ще бъде представена в рамките на предстоящата транспортна международна конференция между 7-и и 9-и идния месец тази година.

От срещата стана ясно още, че са в ход и ремонтните дейности на фериботната площадка в Гюргево. Най-късно до края на октомври се очаква да бъде дадено разрешение за откриването на корабна линия между Русе и Гюргево от междуведомствена комисия към Министерския съвет.

В срещата от българска страна участваха още заместник областните управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, както и Вероника Гечева, която е основният експерт, занимаващ се с въпроса от Областната администрация в крайдунавския град. Срещата се осъществи със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. Засегнати бяха и теми относно побратимяването на населени места от област Велико Търново с окръг Гюргево. Става дума за Елена, Златарица и Сухиндол.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов