Читалището в Ценово върви по пътя на дигитализацията

Животът

25-08-2021, 11:09

Снимка:

Марий Пейчев

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Герои на Асен Разцветников оживяха в Ценово

НЧ „Христо Ботев“ в Ценово е единственото читалище от общината и едно от малкото в Русенска област, което се включи в нов проект. Той преминава под мотото „Дигитални алтернативи за развитие – ДАР“.  В инициативата под патронажа на платформа „Агора“ участват само петдесет читалища от цялата страна. Основната цел е да се изгради капацитет за посрещане на предизвикателствата, свързани с епидемията от ковид. Участниците трябва да разработят политики за работа в режим на новото нормално. Дейностите по проекта се осъществяват с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по механизма на Европейското икономическо пространство.

„Проектът стартира през февруари и ще продължи в рамките на една календарна година. Идеята е читалищата да продължат активната си работа в условията на криза и възстановяването от нея“, сподели читалищният секретар Веска Димитрова.

Обучението се провежда от водещи специалисти в различни области. Читалищните екипи вече усвоиха възможностите за работа в ЗУМ среда и провеждането на уебинари и онлайн срещи. Участниците подобриха уменията си, свързани с дигитализацията и архивирането на документи. В ценовското читалище вече се положиха основите за съставянето на цифров архив.

„Безспорни са преимуществата на дигитализацията. Тя наистина се явява като алтернатива за развитието на читалищата. В условията на пандемична обстановка ни липсва живото общуване с читатели и самодейци, връзката с хората. При живия контакт можеш да усетиш човека, а не само да се гледаме и махаме с ръце по екраните на лаптопите“, сподели Веска Димитрова.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов