Регатата „По маршрута на ТИД“ тръгна днес от Русе

Днес от Русе тръгна тазгодишната регата „По маршрута на ТИД“, организирана от Българския туристически съюз, Туристическо дружество „Приста“ и с финансовата подкрепа на Община Русе. Русенската група е съставена от 20 души, като 5-дневният им маршрут им е Русе – Ряхово – Тутракан – Ветрен – Силистра.

Международната туристическа регата ТИД /от немски – „интернационален тур по Дунава“/ е гребен поход, който се провежда по река Дунав всяка година. Той е най-дългият в света от този род и представлява 2,5-месечно пътешествие с лодка.

Тази година голяма част от държавите – участнички от Горен Дунав обявиха, че няма да изпратят лодки заради коронавируса. Българските каякари решиха да направят републикански воден поход „По маршрута на ТИД“ и по-голямата част от общността се отзова на поканата.

Първият етап от българския участък започва от Ново село, Видинско, до Русе, и от Русе до Силистра. От Ново село тръгнаха около 50 души, като част от тях гребаха до Свищов. От Лимана в Русе се присъединиха около 20 души и така към Силистра се насочи група от 45 гребци. В рискования поход има участници и от Плевен, Видин и София.

Туристическо дружество „Приста“ осигурява на желаещите да се включат лодки, гребла, спасителни ризи и застраховки.

Очаква се каякарите да се върнат в Русе в събота /28 август/.

Целта на събитието още от първия поход през 1956 г. е взаимното разбирателство, приемане на живота и културата в другите страни, независимо от съществуващите политически, философски, религиозни или етнически различия. Това трябва да засили солидарността сред любителите на водните спортове и хората от различните дунавски страни.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)