Украйна отбеляза 30-ата годишнина от Независимостта си с модно ревю в Русе

Животът

25-08-2021, 09:55

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Екатерина Захариева: България подкрепя суверенитета на Чехия и Украйна

Много стил, настроение и красота донесе провелото се късно снощи в Доходното здание в Русе модно ревю, посветено на 30-ата годишнина от Независимостта на Украйна и възстановяването на дипломатическите отношения между България и черноморската държава. Повече от десет момичета впечатлиха присъстващите с дефилирането си и представиха уникални ръчно изработени бижута от украинската дизайнерка Мирослава Салюк и прелестни рокли с етно мотиви, дело на Модна къща „Елена Христова“. Всичко това се случи под звуците на етно ритми, типични и за двете страни. Организаторите бяха поздравени от името на областния управител Борислав Българинив. „Считам, че взаимното опознаване на традициите, културата и бита на двата народа, е най-прекият път за утвърждаване на дългогодишните партньорски, а смея да твърдя  и приятелски отношения между нашите две държави.“, се казва във връченото от негово име поздравление на извънредния и пълномощен посланик на Украйна в София Н.Пр. Виталий Москаленко. В написаното от Българинов е отдадено и особено внимание на развитието на двустранните отношения на всяко ниво. Той също така пожелава креативност и вдъхновение в творчеството на дизайнерката.

Дошлите на ревюта имаха възможност да се насладят и на някои от най-известните украински песни от последните години, превърнали се в тотален хит и в България. Целта на събитието бе сближаването на двата народа чрез изкуството. Интересно е, че Мирослава Салюк, която е родом от най-големия западноукраински град Лвов, се занимава с направата на бижута от 22 години и е наследила занаят от баща си. Освен типично украински мотиви в своеобразните си произведения на изкуството тя включва традиционни елементи от Индия, Латинска Америка, Етиопия и Африка, като по този начин тя се стреми да изгради мост между поколенията от държавите по света. Дори едно от бижутата ѝ включва фрагменти от 18-и веки от Ню Йорк и Сан Франциско. Не случайно мото на снощното събитие бе „География“ – просто, защото тя съумява да представи различен прочит на фолклора на народи, които на пръв поглед нямат нищо помежду си.

Не бе подмината и темата за демокрацията в Украйна, както и че тя е страна с категорична проевропейска насоченост. Исторически факт е, че там се намира и най-голямата българска общност зад граница. Беше посочено още, че държавата е преминала през множество трудности, но благодарение на дръзкото поведение и борбеността на украинския народ тя се съхранила.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов