Велико Търново има потенциал и традиции да стане сцена на международен оперен конкурс

Мисия

24-08-2021, 18:07

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За това са категорични Даниел Панов и световната оперна прима Красимира Стоянова

Международен оперен конкурс да бъде организиран във Велико Търново - около тази идея се обединиха кметът Даниел Панов и световната оперна прима Красимира Стоянова. Именно в Старата столица се провежда първият в България майсторски клас на именитата певица. Инициатива от този ранг ще добави още стойност към облика на Велико Търново като една от утвърдени и популярни съвременни сцени за класическа музика, опера и балет. Международен оперен конкурс би бил изцяло в духа и на летния оперен фестивал „Сцена на вековете“, единодушни Панов и Красимира Стоянова. Организацията на подобно събитие отнема най-малко година.

„Ценностите трябва да се развиват, въпреки пандемията. Готова съм да откликна на вашите идеи и да продължим да работим с талантливите деца за израстването им и за развитието на българската култура“, посочи Красимира Стоянова. Конкурсите и майсторските класове ще популяризират допълнително Велико Търново на международната сцена, каза още оперната прима.

„Въпреки пандемията, Велико Търново продължава да бъде сред градовете с най-разнообразен и наситен със събития културен календар. Фестивалът „Сцена на вековете“ на Царевец, който е сред емблемите на Старата столица, тази година е с най-богатия в своята история календар и поредица от съпътстващи събития“, каза кметът Даниел Панов.

Майсторският клас на Красимира Стоянова е част от свързаните със „Сцена на вековете“ събития. Организатори са Сдружение „Силания“ и Общината. В музикалния форум са включени 13 млади оперни изпълнители от България, Северна Македония и Австрия, както и седем участници като слушатели. Тази вечер /24 август/ в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ от 19,00 ч. е галаконцертът, който е кулминация на майсторския клас на оперната прима.

Красимира Стоянова е родена във Велико Търново. Завършва Средно музикално училище “ Веселин Стоянов“ в Русе. Дипломира се в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, със специалности цигулка, пеене и музикална педагогика, след което работи няколко години като цигуларка в Пловдивска филхармония, Академичния оркестър при Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и Нов симфоничен оркестър.

Своя професионален дебют като оперна певица прави с ролята на Джилда в операта „Риголето“ от Верди през 1995 година в Софийската националната опера, където през следващите 4 години участва в редица постановки. Следва успешен дебют и кариера в Щаатсопер - Виена, с чиято почетна титла „Камерзенгерин“ Красимира Стоянова е удостоена през 2009 г.

Международната кариера на българската оперна прима я отвежда в най-престижните оперни къщи и концертни зали по света – в Ню Йорк, Лондон, Милано, Берлин, Мюнхен, Виена, Залцбург, Токио, Буенос Айрес и др. Носител е на редица престижни награди и записани музикални продукции с най-прочутите световни оркестри.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов