Мерки за превенция на COVID-19 бяха дискутирани в област Русе

Над 300 са новите случаи на COVID-19 в Русенско само за седмица, това сочат данните на Регионалналната здравна инспекция. Точно 329 са заразените с коронавирусна инфекция в региона от миналия понеделник до днес. Излекуваните са пък 53-ма. Темата бе част от проведената по-рано през деня дискусия по време на форум, организиран от областния управител Борислав Българинов, на който бяха поставени някои основни въпроси, касаещи развитието на региона. Според изпълняващия длъжността директор на РЗИ д-р Искра Генева разпространението на заразата към момента е главно огнищно. Най-вече става дума за оформяне на семейни клъстери. Голяма част от новозаболелите са се завърнали от чужбина. Говорим предимно за държави като Русия, Нидерландия, Германия и Великобритания или пък от почивка по родните курорти. Тенденцията за разпространението на COVID-19 в региона е възходяща и прогнозата е заболеваемостта да продължи да се повишава. Прави впечатление, че все повече млади хора се заразяват. Заболелите на възраст от 20 до 39 години представляват 30% от всички новорегистрирани случаи през последните две седмици. Висок остава и процентът на хоспитализация.

Според Българинов мерките са навременни и достатъчно адекватни, но трябва да се спазват. „Не може да парализираме икономиката, заради това, че някои хора отказват да се придържат към разпорежданията на правителството.“, коментира още той. Също така областният управител смята, че предложените мерки са изключителни гъвкави и дават много повече възможности, отколкото преди.

Колкото до въпроса за имунизацията, към днешна дата са направени 60 950 имунизации, като повторна доза са получили 29 513 души. Най-предпочитана остава ваксината на „Пфайзер“. Следват я препаратите на „Астра Зенека“, „Модерна“ и еднодозовата ваксина на „Янсен“. От РЗИ дадоха уверение, че ще продължат активната разяснителна кампания относно ползите от ваксиниране. До момента ваксинираният непедагогически персонал в областта е близо 9%, а педагогическият приблизително 36%. От РЗИ уверяват, че има достатъчно ваксини в следващите няколко дни ще вземат отново от София.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов