Кметът на Русе настоява трафикът от тирове да се изведе извън града

Животът

23-08-2021, 14:23

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Паркинг в Свободна зона търси решение на опашките с тирове на Дунав мост

"Русе не е изходна, а входна точка на България. Няма да допуснем изграждането на буферни паркинги в жилищните зони на града - по бул. “България”, “Тутракан” или на пътя за Мартен", категоричен бе кметът на Община Русе Пенчо Милков на дискусията за развитието на Русенска област.

Той допълни, че  проблемът с тировете е от национално значение и като такъв следва да бъде решен на централно ниво. Предложението на градоначалника е засилване на контрола и спиране на тежкотоварните камиони в останалите точки от транзитния им маршрут, за да се избегне натискът върху един единствен град.

В хода на дискусията, организирана от областната управа, стана ясно, че Свободна зона Русе разполага с държавен терен, на който през септември се очаква да се обособи паркинг, който да поеме част от трафика.

Алтернативно решение на проблема е и възстановяването на фериботната връзка между Русе и Гюргево, която ще позволи преминаването на 240-280 автомобила дневно, като цената ще бъде същата като такса "Дунав мост".

Сред обсъжданите теми в дискусията бяха още справянето с COVID кризата, изграждането на втори мост над р. Дунав в района на Русе-Гюргево, демографските тенденции в областта за последните 10 години, състоянието на образователната система и др.

Освен представителите на местната власт и ръководителите държавните институции, на събитието присъстваха и народните представители от 45 НС Десислава Атанасова и Крум Зарков.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен