Два мобилни екипа за ваксинация функционират на територията на областта

Животът

18-08-2021, 16:52

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Д-р Огнян Митев: Четвъртата ковид вълна започна, ваксинирайте се!

Достатъчно количества от всички налични ваксини срещу COVID-19 са осигурени в област Русе. Това стана ясно от току-що приключилата среща на областния управител Борислав Българинов и неговия заместник Синан Хебибов с изпълняващия длъжността директор на РЗИ д-р Искра Генева,  общопрактикуващите лекари и представители на общините. В ход е активна информационна кампания в почти всички населени места, която цели да запознае обществеността с ползите от имунизацията. Идеята е тя да бъде изцяло позитивна и да се избегнат всякакви спекулации, които излишно стряскат хората. „В началото на пандемията действията на повечето институции не бяха особено адекватни, залагаше се на страха и дори в един момент се стигна да се говори за чували и трупове, което беше ужасяващо.“, каза Българинов. Той настоя за пълна координация на действията между институциите, така че да се постигне адекватна превенция на разпространението на заразата. Брошурите на Регионалната здравна инспекция ще се разпространяват и в хранителните магазини в малките населени места, а областният управител обмисля възможността за тяхното представяне и в големите хипермаркети и търговски центрове в Русе. Функционират и два мобилни ваксионационни кабинета. Единият е към РЗИ, а другият към болницата в Бяла „Юлия Вревска“. Този в Бяла е предвидено да работи до петък включително, поне на този етап. Идеята е да обиколи населените места от общината и всеки, желаещ да се възползва от възможността за ваксинация. Другият мобилен пункт, както беше посочено е към местната Регионална здравна инспекция и той е насочен към трудноподвижни хора, работещи в предприятия и живеещи в отдалечени места от цялата област. За връзка с него трябва човек трябва да потърси д-р Елисавета Светославова на на тел.: 0888 138 142. Екипът на РЗИ е в готовност да посети всяка част от областта, стига да има поне шест души, желаещи да се имунизират с ваксината на „Пфайзер“ или единайсет с „Модерна“ или пет с „Янсен“. Възможност има и за ваксиниране с препарата на „Астра Зенека“.

Освен това от днес започват и масирани проверки на нощните заведения. Съвместни екипи на РЗИ, полицията и Областната дирекция по безопасност на храните ще следят за спазването на въведените мерки в клубове и дискотеки. При нарушения ще се налагат санкции, като дори може да се стигне до затваряне на съответното заведение, ако не се спазва дистанция, не се носят предпазни маски и посещаемостта е над 50% от капацитета. Идеята е да не се стига до затваряния на цели сектори от икономиката, както беше преди няколко месеца, а чрез спазване на мерките всички да работят.

Срещата бе продиктувана от писмо на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров във връзка с напредъка по имунизационната кампания.

До момента в областта са извършени 59 603 имунизации, като повторна доза са получили 28 738 лица. Само през вчерашния ден са поставени 403 ваксини, като 171 от тях са първи прием на някои от препаратите. Колкото до медиците, фармацевтите и помощния медицински персонал в Русенско от началото на имунизационната кампания данните на РЗИ сочат, че са ваксинирани малко над 85% с първа доза, като тези със завършен имунизационен цикъл са около 43%. Сравнително нисък остава и делът на имунизираните, които работят в социалните институции. Иначе около 50% от потребителите на социалните услуги са вече ваксинирани.

Справка в Единния информационен портал показва, че област Русе се справя по-добре от средното за страната в процеса по ваксинация. Оказва се, че регионът се намира на десето място в страната по брой поставени дози от някоя от ваксините, а по брой лица със завършен ваксинационен цикъл е на единайсето място.Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов