За поредна година сменяме стара хартия за нова книга

Животът

17-08-2021, 15:48

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русе с нов рекорд в „Стара хартия за нова книга“ 2019

Тази година три общини са домакини на кампанията „Стара хартия за нова книга“, организирана от „Екопак“ и книжен център „Гринуич“ – Русе, София и Добрич. В Русе инициативата ще се състои на 26 септември /неделя/ от 10 до 13 ч. на площад „Свобода“, пред хотел „Дунав“.

Кампанията дава възможност на децата да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно подаръците.  Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи една нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника.

Голямата изненада за участниците в инициативата ще бъде новото специално издание на каузата „Пазители на планетата“. Книгата е пълна с факти, активности и съвети, които ще ни помогнат да пазим околната среда – от компостиране и намаляване на употребата на пластмаса до почистване на плажовете и подпомагане на дивия живот. „Пазители на планетата“ или вече познатите заглавия „Ти можеш да спасиш планетата“ и „Грийн тийн“ ще бъдат подарък за всички, донесли допълнителни 5 кг хартия за рециклиране. Така в рамките на празничния ден едно дете може да получи максимален брой две книги.

Тази година кампанията се завръща с нова визия, която представя на малките екоентусиасти пътя на хартията, който започва от дървото, минава през създаването на книги за библиотеките или хартиени опаковки, стига до сините контейнери на „ЕКОПАК България“ и завършва в центровете за рециклиране. И там хартията заживява нов живот и цикълът се повтаря.

Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г.  За осемте години в инициативата са се включили 50 358 деца, които с помощта на своите родители са предали за рециклиране 267,5 тона хартия и са получили 58 770 книжки. По този начин са спасени от изсичане 3478 дървета. От 2015 г. инициативата се превръща в национална и до този момент е преминала през градовете Пловдив, Бургас, Варна, Хасково, Русе, Велико Търново и Плевен.Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден