Започва ремонтът на фериботната площадка в Гюргево

Животът

14-08-2021, 10:04

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пробегът Русе-Гюргево се завръща

Ремонтът на фериботната площадка в Гюргево и изграждането на нов гранично контролен-пропускателен пункт бяха обсъдени по време на посещението на областния управител Борислав Българинов и неговия заместник Синан Хебибов в северната ни съседка. На място в Гюргево те разговаряха с префекта Анета Матей, председателя на Окръжния съвет Думитру Беяну, както и с кмета Адриан Ангелеску. От срещата стана ясно, че вече са започнали действия за почистване и премахване на растителността на тамошния ро-ро терминал. Предприемат се и необходимите мерки за възобновяване на водоснабдяването и електрозахрването на мястото, където ще бъде пунктът. За неговото функциониране ще трябват и общо 27 служители, поне по предварителни сметки.

„Удовлетворен съм, че има едновременност на действията от двете страни. Считам, че на този етап поне докато не бъде изграден втори мост над река Дунав при Русе, това е единствената алтернатива за справянето със сегашните опашки. Освен това фериботът би трябвало да помогне и за икономическото развитие на региона.“, заяви още Българинов. Той изиска и институциите от Румъния да се обвържат с конкретни срокове и да се работи още по-активно за по-бързото откриване на корабната линия. „От българска страна имаме реалната готовност нещата да се случат в най-кратки срокове. Уверявам ви в подкрепата на всички министерства, както и лично на министър-председателя, очаквам същото и от ваша страна.“, категоричен бе Българинов.

Припомняме, че фериботът ще бъде ползван единствено за тежкотоварния трафик, като на този етап идеята е да има два кораба. За 24 часа би трябвало да се обслужват между 150 и 200 камиона в едната посока. Цялата процедура ще бъде от максимум час и половина. Самото преминаване на реката ще бъде в рамките на около 30 минути, като още най-много по толкова ще отнема натоварването и разтоварването на тировете.

Обсъдена бе и идеята за подготовка на предпроектно предложение за изграждането на втори мост над река Дунав при Русе. Така се цели задаването на конкретни технически параметри и избирането на точното място, където ще бъде изградено съоръжението. Идеята е да се използват евросредства и в последствие предложението да бъде представено най-високо държавно ниво в България и Румъния.

Срещата се проведе със съдействието на изпълнителния директор Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, а на нея участваха представители на превозвачи от двете страни и всички институции, имащи отношение към казуса.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)