Общината: Изхвърлянето на отпадъци около контейнерите забавя цялостния график на сметосъбиране и извозване

Животът

10-08-2021, 16:29

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Новите контейнери за текстил вече са в Русе

Зачестяват случаите на изхвърляне на битови отпадъци извън поставените за целта контейнери, констатират проверките на екоинспекторите от Община Русе. Това затруднява събирането им от служителите на фирмата-изпълнител и забавя цялостния график за сметоизвозването в града.

През миналата година Община Русе започна подмяна на старите сиви контейнери за смесени битови отпадъци. Новите са с по-голяма вместимост от 2,5 м3 и се отварят с педален механизъм. В някои райони в града съдовете са и с ново местоположение, което е в непосредствена близост до предишното и цели лесно и безпроблемно обслужване от сметосъбиращата техника. До момента е извършена подмяна в кварталите „Чародейка“, „Дружба 1“, „Дружба 3“, „Възраждане“, „Цветница“, „Здравец Изток“, „Здравец – Север 1 и 2“, частично в „Здравец“ и „Родина“.

Проверките показват, че русенци често изхвърлят отпадъците си в пространството около тях или на мястото, където са били разположени старите съдове. Наблюдава се и наличието на струпани строителни, едрогабаритни отпадъци – матраци, столове, шкафове и др. в пространството около контейнерите.

Общината апелира гражданите да проявят отговорност и да използват съдовете, като изхвърлят в тях единствено битови отпадъци от домакинствата. Едрогабаритните отпадъци трябва да бъдат събрани и транспортирани до площадката на Регионално депо – Русе, като предаването им е напълно безплатно за гражданите. Отпадъците от ремонтни дейности също могат да бъдат извозени до Регионалното депо или до Инсталацията за оползотворяване на строителни отпадъци в местността „Под Ормана“ (разположена в непосредствена близост до депото).

Община Русе продължава да следи за нерегламентираното замърсяване около контейнерите, като се налагат наказания при установяване на самоличността на нарушителите.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов