Първо РУ - Плевен със справка до ОбС за състоянието на обществения ред за първото полугодие

Общо 321 постъпили заявителски материали за извършени престъпления

Общо 321 постъпили заявителски материали за извършени престъпления, от които 72 прекратени, 249 останали за работа и от тях разкрити 98. Това показва информация за състоянието на обществения ред и противодействието на престъпността на обслужваната от Първо РУ - Плевен територия за първото полугодие на годината, внесена в деловодството на Общински съвет - Плевен. Отчетът предстои да бъде разгледан в предстоящо заседание на Постоянната комисия по „Обществен ред и сигурност“ към местния парламент в края на месеца.

От представените от Първо РУ - Плевен данни за периода 01.01.21г. - 30.06.2021 г. става ясно, че разкриваемостта за посочените месеци е с 3.86 % по-висока спрямо същото полугодие на 2020 г., но и регистрираните престъпления са с 58 по-малко. За изминалите шест месеца на тази година регистрираните престъпления с неизвестен извършител са 193, от които 49 са разкрити. Допълнително са установени извършителите и на 64 престъпни деяния от предходни периоди. На прокуратурата са изпратени общо 385 наказателни производства, по 154 от тях има повдигнато обвинение.

На база на сравнителен анализ на статистическите данни за първото полугодие на тази и миналата година от Първо РУ - Плевен правят няколко извода:

- Намален е броят на регистрираните престъпления (с -18.89%);

- Общата разкриваемост е увеличена е 3.86 % - 39.36 % през 2021г. към 35.50 % спрямо същият период на 2020г.;

- Намален е броят на образуваните досъдебни производства;

- Увеличен е броят на образуваните бързи производства;

- Запазил се е броят на спрените досъдебни производства;

- Намален е броят и на прекратените досъдебни производства;

Относно отделните видове кражби в информацията се посочва, че за периода има 4 сигнала за извършени джебчийски кражби, от които един е бил прекратен, а по останалите три няма разкрити извършители. Сигналите за домови кражби са 18, взломните кражби - 17, съобщено е и за 1 кражба от офис, която е била разкрита. Служителите на реда са работили и по 13 сигнала за кражби от магазини, разследвани са и 16 автокражби. За последните се посочва, че е налице тенденция на драстично увеличение, като през изминалите шест месеца са задържани две групи, извършвали кражби на катализатори. Регистрираните измами за полугодието са две. 

За периода 01.01.21г. - 30.06.21г. служителите от сектор „Охранителна полиция“ при Първо РУ - Плевен, са установили общо 3 368 административни нарушения: 1 по Закона за МВР, 1164 по Закона за българските лични документи, 33 по наредби на Община Плевен, 1 по Указа за борба с дребното хулиганство, 65 акта и 1942 фиша по Закона за движение по пътищата, 5 по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и 158 по др. нормативни актове.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов