Българският и Румънският червен кръст в съвместно обучение по водно спасяване

Животът

09-08-2021, 09:09

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

БЧК обучава деца за реакция при наводнения и кризи

Тридневно обучение по оказване на първа долекарска помощ в екстремни ситуации организираха Българският червен кръст – Русе и Румънският червен кръст – Гюргево.

„Община Русе работи отлично с Българския червен кръст и съм щастлив, че днес доброволците от двете страни имат възможност да приложат на практика уменията си, които са толкова ценни за обществото ни в кризисни ситуации“. С тези думи зам.-кметът Димитър Недев се обърна към директора на Секретариата на Областния съвет на БЧК - Русе Антоанета Ябанозова.

Тренировката започна този петък с теоретични лекции, а в неделя участниците приложиха знанията си на практика на езерото в Лесопарк „Липник“. Доброволците имаха за задача да извадят от водата двама давещи се, като приложиха три различни способа за целта – жива верига, извличане с въже и използване на моторна лодка.

След изваждането на сушата червенокръстците трябваше да окажат и Първа психологична помощ (ППсП) и психосоциална подкрепа (ПСП) на пострадалите – една от основните им функции при бедствия и кризи.

         

         

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)