Възрастни хора и модерни мобилни телефони – мисия възможна

Животът

05-08-2021, 12:20

Снимка:

Марий Пейчев

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Училището в Ценово спечели още един образователен проект

В три от населените места на община Ценово стартира нова серия от обучение по дигитални умения. Кампанията, която трябва да приключи до средата на октомври, ще се проведе в Ценово, Караманово и Белцов. Фокусът на обучение ще се насочи към възрастните хора, повечето от които вече разполагат с таблети и модерни телефони, но не се възползват от техните възможности. „Повече от тридесет мъже и жени с побелели коси от Ценово вече са заявили желанието си да придобият нови умения. Преди две години повечето от тях преминаха през курс за компютърна грамотност. В останалите две села обучаемите трябва да са най-малко по петнадесет души. По всичко личи, че и възрастните хора искат да бъдат в крак с времето и новите технологии“, не скри секретарят на читалищното настоятелство Веска Димитрова. Инициатор на обучителната кампания е компанията А1 в партньорство с Асоциация „Съвременни читалища“. В кампанията са включени 20 населени места от цялата страна.

„Уроците“ са направени като поредица от видеоклипове и ще преминат под формата на самообучение. Мобилният оператор е осигурил за всяко читалище таблет с мобилен интернет и необходимите аксесоари. Организаторите не налагат таван на броя на обучаемите. Специалисти ще внасят яснота, ако се появят допълнителни въпроси или трудности. Всички, които преминат през обучението ще получат сертификати, а като стимул мобилният оператор ще разиграе томбола с награди.

„Новата програма от инициативата „Интернет за всички 55+“ има за цел да помогне на възрастните хора да придобият дигитални умения, които ще са им полезни ежедневно. Образователният материал е съобразен с нуждите конкретно на тази група хора, а те са специфични. Методиката на обучение е не по-малко важна и поради тази причина се спряхме на видеосъдържание, което да е достъпно от таблети“, сподели инж. Георги Петров, председател на УС на Асоциация „Съвременни читалища“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов