Предизвикателствата пред флота представи в Русе адмирал Георги Пенев

Животът

03-08-2021, 16:30

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шефът на ВМС отчете успешна година

Предизвикателствата пред флота и необходимостта от модернизация на армията бяха обсъдени на среща между областния управител Борислав Българинов и заместник-командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев. Двамата обсъдиха още състоянието на бойния ни флот и справянето с предизвикателствата през последната година, сред които е и пандемията от COVID-19. Флотилен адмирал Пенев благодари на Българинов за съдействието за организацията на днешното събитие и изрази увереност, че двете институции ще продължат да си сътрудничат на отлично ниво. „Поздравявам всички военни моряци за умелата подготовка, изградената ценностна система и утвърденото благодарение на тях доверие в институцията, която доблестно представляват.“, каза още Българинов.

Днес от 16.30 часа заместник областните управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов ще наградят и трима военнослужещи от Военно формирование 52290. Това ще се случи в Кръгла зала на Община Русе. Тримата отличени ще бъдат удостоени и с награда от кмета Пенчо Милков.

По-късно през деня е предвидена и богата културна програма за жителите и гостите на крайдунавския град, където е поставено началото на военното морячество. От 18.00 часа ще се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя пред паметната плоча на първия командващ на Българския военен флот и основател на Морското училище капитан-лейтенант Александър Конкевич в двора на Флотската кула в крайдунавския град. Припомняме, че поставянето на паметната плоча на капитан-лейтенант Александър Конкевич се състоя през 2019-а и то стана възможно благодарение на подетата инициатива от страна на клуб „Военни моряци“ към Софийската организация на Съюза на офицерите, както и на съдействието от Областната администрация в крайдунавския град, Общината и Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“.

Веднага след това от 19.00 часа ще има и последващ ритуал по полагане не венци и цветя пред Паметника на моряка. От 20.00 часа жителите и гостите на Русе ще могат да се насладят на изпълненията на Представителния духов оркестър на ВМС. Концертът ще се състои пред Доходното здание.

Тържествата в Русе се провеждат със съдействието на Общината и Областната управа.

В срещата участваха още заместник областните управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, както и представители на ръководството на ВМС.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов