Зелена енергетика, култура и туризъм ще са водещи приоритети в Русенско

Животът

03-08-2021, 15:12

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обсъждаха проект за трансгранично сътрудничество и зелена енергетика

Развитието на туризма и зелената енергетика, а също и подобряването на услугите в социалната сфера ще бъдат водещи за общините в Русенско до 2027 година. Това стана ясно от проведена среща на областния управител Борислав Българинов и неговия заместник Синан Хебибов с представители на ръководствата на общините, членуващи в Асоциация „Еврорегион Данубиус“. На срещата, която е продиктувана от необходимостта за внасянето на яснота по подготвянето на бъдещите проектни предложения по трансграничната програма за сътрудничество между България и Румъния, участва и заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево Елизабета Михалча, както и главният архитект на града Яхия-Ар-Дардари.

Сред идеите, които бяха обсъдени са изграждането на хибридно улично осветелние, монтиране на фотоволтаици на общинските сгради, както и пълна дигитализация на документите в поне част от общините. Според Българинов последното ще даде възможност за ясна реформа в административния сектор и ще бъде предпоставка за реално преминаване към дългоочакваното обслужване на едно гише. Колкото до социалните услуги, то ще се наблегне на изграждането на центрове за настаняване на възрастни хора и на хора с увреждания. Идеята е местата да бъдат максимално близки до домашната среда. От общините са категорични и, че ще развиват мобилната патронажна грижа и осигуряването на обяд за нуждаещите се, без значение по коя точно програма се работи.

Не по-малко внимание ще бъде отделено и на туризма. Според двете страни Русе и Гюргево са изключително привлекателни за тази цел и може да се обмисли създаването на общи туристически маршрути особено за велотуризъм. Културата също се очертава да е сред водещите приоритети в новия програмен период. Разбира се не липсваха и предложения, свързани с инфраструктурата. Плановете са през следващите няколко години в по-голямата част от населените места в Русенско да ремонтират пътища и да се обнови маркировката.

„Благодарение на еврофондовете в региона е постигнато много, но въпреки това трябва да се отчетат допуснатите грешки и в бъдеще да се работи още по-целенасочено, като фокусът се постави върху реалните резултати, които са осезаеми за всеки човек.“, заяви още Българинов. Той ще настоява да има и равнопоставеност между партньорите от двете страни на реката, така че да не се допусне концентриране на финансови средства и съответно реализирането на много повече дейности по даден проект само при един от партньорите. Областният управител се обяви и за необходимостта от подготвянето на проекти, които да бъдат лесно надграждани след това и да привлекат последващи инвестиции в съответния регион.

На срещата бе обсъдено и подновяването на присъствените заседания на Съвместната българо-румънска земеделска работна група. Това се очаква да се случи в края на септември. Независимо от пандемията, комисията не е спирала дейността си, като непрекъснато е следила за епизоотичната обстановка в трансграничния регион.

Срещата се проведе със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов