В плевенското село Върбица очакват своята Стойка със злато от Токио

Плевенското село се оказа втори дом за боксьорката и нейното семейство

Плевенското село Върбица се оказа втори дом за Стойка Кръстева и нейното семейство. По-рано днес боксьорката донесе поне бронз за България от Олимпийските игри в Токио - тя си осигури място на полуфиналите в Япония след победа над представителка на Китай.

И докато успехът на 35-годишната Кръстева радва всички у нас, в родното й село Върбица, близо до Плевен, победите са очаквано нещо. Особено за баща й Желязко. Той е убеден, че неговата дъщеря ще му донесе златен медал. Това стана ясно от репортаж на bTV, направен в селото.

"Тя не играе бокс от днес и от вчера. Играе бокс от 23 години. Аз съм твърдо зад гърба й. А сега и нейният съпруг продължава тази традиция. Знам на какво е способна дъщеря ми, как отиде и каква подготовка направи. Аз съм абсолютно сигурен. И цяло село знае, че чакам единствено олимпийска шампионка да посрещна - не бронз, не сребро, а злато. И тя е плакала, и аз съм плакал за сребро. Тя знае - хората се радват, а ние плачем, защото чакаме нещо по-голямо. Доволен съм, горд и щастлив съм с дъщеря си, но съм твърдо убеден, че тя ще се върне със злато. Щом се стигне до медал, това е гордост за българския спорт", каза Желязко пред bTV.

Именно по неговите стъпки тръгва Стойка Кръстева, за която това е второ участие на олимпийски игри. През 2021 г. в Лондон тя записа победа и загуба.

"Тя е твърде разумна, но упорита до безкрайност. Едва ли има друг български боксьор, който се е подготвял така и както се старае тя. Чакам злато! И да ми се върне жива и здрава!", казва бащата на медалистката.

Майка й Керанка споделя, че до момента Стойка следва нейните указания - да постига победа след победа в Токио.

"Преди да замине й казах: "Върви ги натупай всичките и се върни!". И тя тъй прави - бие ги всички. Много се притеснявам. Тя излезе мъжко момиче и си играе както трябва. Притеснявам се. Виждала съм я - идвала си е със синьо. Има борбен характер, прилича повече на баща си.", заяви тя.

Спечеленото отличие от Стойка Кръстева е първо в историята на женския бокс в България.

На 4 август, сряда, от 8:15 часа българско време тя ще се изправи срещу японската звезда Цукими Накими за място на финала на Олимпийските игри.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов