Младежи обучаваха възрастни хора на дигитални умения като част от кампанията „Влез в мрежата“

Русе се присъедини към кампанията „Влез в мрежата“ с весели танци, много награди и добро настроение. Водещи на събитието, което се състоя пред сградата на Държавна опера – Русе, бяха популярният тандем Катерина Евро и Александър Кадиев.

Кампанията е част от програмата „Развитие на човешките ресурси“ на ЕС и се провежда в няколко големи града в страната – Русе, София, Пловдив, Сандански, Стара Загора, Варна и Бургас. Целта й е да повиши дигиталните умения на по-възрастните и да събере мнението на общността за бъдещето на Европа.

Празникът започна с танц на популярното предизвикателство "Йерусалема”, което привлече всички присъстващи да се включат от място. Своите танцувални умения показаха децата от Младежкия дом в Русе, танцово студио „Импулс“, мажоретен състав „Екстрийм“, народните танцьори от фолклорно танцово студио „Зора“, певците от хор „Св. Георги Победоносец“, вокална група „Приста“ и бойците от спортен клуб „Калагия“.

Младежи от МГ „Баба Тонка“ бяха разпределени в отбори с по-възрастни хора от публиката и заедно трябваше да се справят с различни задачи, свързани с дигитални умения – да си платят сметките, да влязат в интернет сайт, да създадат електронна поща, да пазаруват онлайн и да проведат видеоразговор. За най-бързите отбори имаше награди.

По време на събитието ученици и студенти от Младежкия парламент на Русе анкетираха желаещите за дигиталната трансформация на Европа. Водещите задаваха въпроси на русенци, свързани с тяхната интернет грамотност.

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ е част от „Конференция за бъдещето на Европа“ и продължава през следващите 7 години с различни обучения за повишаване на дигиталните умения. В конференцията може да се включи всеки жител на Европа, като сподели своето мнение и идеи за оформяне на общото ни бъдеще.

Линк към страницата на „Конференция за бъдещето на Европа“ можете да намерите тук.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)