Зелен коридор за желаещите да се ваксинират срещу COVID-19

До края на месеца остава отворен „зеленият коридор“ за имунизация срещу COVID-19 в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ в Русе. В пункта са осигурени и всички видове ваксини така че да може да бъде направен избор между иРНК и векторни препарати. Ваксините, които ще се прилагат са на „Пфайзер“, „Модерна“ „Астра Зенека“, както и еднодозовата на „Янсен“. Това стана ясно от проведен току-що разговор между областния управител Борислав Българинов и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева.

Ваксини без предварително записване на час ще бъдат поставяни утре от 09.00 ч. до 14.00 ч. в лечебното заведение. През следващата седмица всеки делничен ден в Тубдиспансера също ще има „зелен коридор“. Работното време на кабинета тогава ще е от 08.00 ч. до 15.00 ч.

В останалите имунизационни кабинети продължават да се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, реимунизации, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система. Имунизации се провеждат и от личните лекари. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци. Навсякъде се съблюдава за спазване на противоепидемичните мерки.

По последни данни до момента в областта са извършени 52203 имунизации, като повторна доза са получили 24900 лица. От началото на седмицата в областта са извършени 1302 имунизации, като малко над 700 от тях са били първа игла, което означава, че средно по около 150 – 170 човека на ден избират да се ваксинират срещу COVID-19. Не рядко има и по-засилен интерес, но пък например през почивните дни в повечето случаи желаещите да се ваксинират са по-малко от очакваното.

По-късно през деня областният управител Борислав Българинов ще посети манипулационната за бързи антигенни тестове на гранично контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“. Там той ще се запознае на място със създадената организация и ще разговаря с влизащите в България за трудностите, които срещат при преминаване на границата.

Българинов е категоричен, че „зелените коридори“ ще продължат да работят и през следващите месеци, но според него в момента е най-подходящият период за имунизация, тъй като все още броят на заразените с коронавирусна инфекция е нисък, а освен това през есента хората са по-податливи на настински и грипове.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)