Община Русе сезира Прокуратурата, ДАНС и МВР за установяване и санкциониране на отговорните за мръсния въздух

Кметът на Община Русе Пенчо Милков организира среща с окръжния прокурор и директорите на ОД на МВР и ТД „Национална сигурност“- Русе. Той подаде и писмен сигнал, за да бъдат извършени проверки и да се установят и санкционират конкретните физически лица, работници и служители на промишлени предприятия, отговорни за замърсяването на въздуха в Русе.

Зачестяват сигналите за неприятни миризми вследствие на емисии, отделяни във въздуха от дейността на промишлени предприятия на територията на Община Русе. Миризмите са специфични (на бакелит), сходни са и оплакванията на гражданите. Констатирано е, че това се случва в тъмната част на денонощието, което води до предположението за умишлени действия. Фактът, че замърсяванията се увеличават, показва очевидно незачитане на законодателството и погазване на правото на гражданите да живеят и отглеждат децата си в здравословна среда.

Община Русе предостави на институциите, отговорни за живота и сигурността, обобщена информация с дни и часове на подаваните от русенци сигнали, както и диск с видеоматериали от поставените от общината камери в Индустриалния парк.

Кметът получи уверение, че ще бъдат предприети спешни и конкретни действия от трите институции съобразно с техните правомощия, за да се установи спазването на правната уредба от длъжностните лица в предприятията.

Считаме, че русенци с право изразяват нетърпимост и недоволство, и всички местни институции следва да приложат максимално енергично правомощията си, за да се преборим заедно с проблема.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов