Продължава търсенето на обществен посредник на русенци

Животът

23-07-2021, 08:10

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обявен е конкурс за обществен посредник на територията на община Русе

До три месеца трябва да се проведе повторна процедура за избор на обществен посредник на русенските граждани, след като общинските съветници не подкрепиха с мнозинство никого от двамата кандидати на последното заседание на ОбС.

„Русенци имат нужда от още един канал за комуникация с институциите“, заяви кметът Пенчо Милков.

Той подкрепи идеята пред местния парламент още през април и припомни, че изборът на местен омбудсман бе сред акцентите в предизборната му програма, а в бюджета за 2021 г. вече са предвидени и средства за издръжката на защитника.

Съгласно правилника след одобрение на документите им кандидатите за обществен посредник трябва да преминат през събеседване със специализираната комисия от общински съветници - представители на всяка от партиите в местния парламент. На събеседването те представят концепциите си за действие в полза на обществото, комисията ги класира и предлага за одобрение на Общинския съвет.

Гражданите на Русе имат нужда от активна и борбена личност без партийни ангажименти, която да помага в комуникацията между тях и институциите, и в решаването на техните въпроси, жалби и сигнали. Община Русе изразява надежда, че в новата процедура комисията ще мотивира явяването на по-широк кръг от авторитетни и компетентни кандидати и ще направи своя обективен избор, взимайки предвид големия обществен интерес.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов