Младежи ще учат възрастни русенци на дигитални умения като част от кампанията „Влез в мрежата“

На 23 юли /петък/ от 18 ч. пред сградата на Държавна опера – Русе ще се проведе поредица от събития като част от кампанията „Влез в мрежата“. Идеята на инициативата е по лек и забавен начин да привлече колкото се може повече хора, които да изразят своята представа за бъдещето на Европа. Кампанията е финансирана от Програма „Развитие на човешките ресурси“, като ще популяризира и мащабните възможности за обучения за придобиване на дигитални умения.

Събитието е част от Конференцията за бъдещето на Европа - почти едногодишна инициатива на европейските институции, която цели да включи всички държави-членки както със събития, така и със споделяне на мненията на европейските граждани за важните цели, теми и дейности за развитието на Европа. Поредица от събития ще се проведат на открити пространства. Това ще се случи в Пловдив, Русе, Варна, Стара Загора, Бургас, Сандански и София. Водещи ще бъдат Сашо Кадиев и Катето Евро, а еврокомисарят Мария Габриел ще се включи с видео обръщение. Всичко случващо се ще се излъчва на живо в социалните мрежи.

Откриването на събитието ще започне с популярното танцово предизвикателство Йерусалема, в което ще се включат ученици от МГ „Баба Тонка“, Националното училище по изкуствата и деца и младежи от Младежкия дом на Русе. След това учениците от МГ ще участват по двойки с възрастни хора в състезание с различни онлайн активности. Целта е да бъдат показани на възрастните русенци елементарни дигитални умения, които са базови в днешната работна и лична среда – работа с търсачката Гугъл, създаване на профил и написване на имейл, пазаруване и онлайн заплащане на сметки, електронни административни услуги и разпознаване на фалшиви новини. Викторина с награди за всички минувачи ще проверява знанията им за ежедневието ни в дигитална среда.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов