Артинсталации и младежки хепънинг срещу дигиталната зависимост

Животът

19-07-2021, 09:51

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Градската галерия с артинсталация от боклук

Младежки хепънинг „Закуска на тревата“ е събирателна инициатива на поредица творчески прояви и публични демонстрации чрез създадени във външна среда оригинални арт-инсталации в тематичния фокус на проект № НПИМД-Н2-Т2-067/2021 „По пътя напред – здрави и отговорни“. Той се изпълнява с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности за 2021 по Договор № 25-00-45/30.03.2021. от Сдружение „МИА – Мениджмънт. Изкуство. Анимации“. В изграждането на екстравагантните композиции на различни етапи се включиха 90 млади хора в реална среда, а най-малко 5000 други чрез разпространените видеоклипове във виртуалното пространство, се ангажираха с творческите изяви, които представят отношението към съвременните зависимости.

Артистичните конструкции са метафоричен въпрос-отговор на дигиталната зависимост, свързана с обсебването на младежите от Интернет, мобилните им телефони, смарт-устройства и електронни игри. Инсталациите подчертават виртуалното пристрастяване, което превзе живота на обществото през последното десетилетие и вече поставя негативен отпечатък върху ценностите и социалната свързаност, а от друга страна – в дните на пандемични мерки и ограничения точно това се оказа единствен път за комуникация, образование и удовлетворяване на битови и житейски потребности.

Артинсталацията „Дигитално заземяване“ е изградена от 500 компактдиска, които съдържат остарели популярни видеоигри и софтуерни разработки. Специални метални конструкции във форма на стебло, превръщат в цвете всеки диск, а огледалната му страна пречупва светлината и покрива поляната с цветовете на целия спектър. В изграждането участваха 3 класа възпитаници на ПГСС „Ангел Кънчев“. Наред с творческата емоция младежите разпалиха въображението си и тълкуваха символиката на електронната цветна поляна като приземяване на дигиталната зависимост в корените на живота, така че реалният свят да отговори на виртуалния с естествената сила и красота на природата.

В друга тревна площ на кампуса, младежи изградиха втора арт инсталация, наречена „Заловено време“. В двора на ПГСС „Ангел Кънчев“ между стволовете на две дървета блесна огромна паяжина с диаметър 10 метра, изработена от арматурна тел. В нея бяха „заловени“ десетки слушалки, клавиатури, телефони, екрани, компютърни мишки, периферни устройства и различни електронни компоненти като символ на хилядите „заловени“ ежедневия, хилядите изгубени часове в сърфиране и пропуснати моменти, докато всеки е погълнат от виртуалния свят. 

Целта на хепънинга „Закуска на тревата“ е да събуди нестереотипната същност на младите хора. Да въздейства едновременно както на конкретната целева група, така и на широката младежка общност и цялата общественост като „алармира“ за назряващите негативни процеси, които масовата пристрастеност към смартфоните отключва в обществото. Дейността се осъществява както с активно присъствено участие на младите хора, така и чрез електронни медии като същевременно се използват нестандартни творчески похвати за изграждане на умения младежите да разпознават и преодоляват дигиталната зависимост и да противодействат на породеното от нея самоизолиране. Така благодарение на проекта младежите преосмислят своето поведение, приоритети и отговорности.

Предстои изграждането на трета артинсталация, творчески и спортни инициативи с турнири по бадминтон, боулинг и футбол.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)