Изложба разказва за разложката носия

Проектът ще бъде представен в музея в Разлог на 27.07. от 17 ч.

През 2020 г. Фондация „Живите български корени“ спечели проект „Изследване на спецификата и богатството на национални костюми от Разложкия край, в светлината на културното многообразие“, организиран от Национален фонд „Култура“ към Министерството на културата.
Повече информация вижте тук:
https://www.bulgarianroots.bg/proekti
Проектът предполага заснемане на някои от най-красивите носии от Разложката котловина, като естествено отправната точка е Разлог. В рамките на 1 година екипът организира фотосесии на различни локации в землището на стара Мехомия. Проектът има за цел да възроди повече от 25 културни шедьовъра, обличайки в носиите млади девойки от Разлог. Скътани в ракли и стари скринове, пазени от далновидни и родолюбиви българи, те са чакали да дойде времето, в което да разкажат за ежедневието и битието на своите собственици. Известна част от костюмите, както и подходящите за тях накити и украшения са предоставени от Исторически музей – Разлог. Това е мястото, което всеки човек, минал през Разлог, би трябвало да посети. Това е мястото, където можете да чуете разкази и напеви, надживели времето и запазили българщината в истинския ѝ и неподправен вид.
Проектът дава шанс на фондацията да представи някои от най-красивите носии от стара Мехомия, нагледно доказателство за съхранения български дух от последните няколко века.
Екипът на фондацията, в който участват родолюбиви хора от Разлог, се срещна с колекционери и семейства, запазили като светини спомени, документи, детайли, а и цели носии, преживели редица поколения. Проведохме разговори с хора, скътали дълбоко в сърцата си спомени и разкази, дошли през времето от техните далечни родственици. Носиите ни дадоха реална представа за силата на традициите, които са движили предците ни и са им помогнали да съхранят и предадат на своите потомци жив корена български.
Понякога екипът, тръгвайки си, скришом избърсва прокраднала се издайническа сълза или със страхопочитание приема малките подаръчета от своите домакини, партньори или нови приятели. Неизменно обаче остава и се засилва усещането, че в този край хората са съхранили огъня на българщината дълбоко в сърцата си. Запазили са живи своите български корени и са готови да направят всичко, за да не изчезне традицията.
Проектът ще бъде представен в музея в Разлог на 27.07. от 17 ч. пред културната общественост и гостите на Разлог и района, както и почитатели на традиционната българска култура. Едновременно с представянето на проекта ще стартира и мобилна изложба, която ще представи в естествен размер всички носии, дигитализирани в рамките на проекта. След представянето ѝ в Разлог изложбата под надслов "Културно многообразие на национални костюми от Разлога" ще обиколи редица музеи в цялата страна.
В програмата на Фондация „Живите български корени“ е заложено представяне на изложбата в Северна Македония и Румъния. Гостуването е планирано да се осъществи заедно с местни състави, като има за цел да популяризира местните традиционни и културни елементи, както и типичния местен фолклор.
Фондацията благодари на домакините си от Исторически музей – Разлог и на всички местни хора, помогнали за реализацията на проекта.
„Специални благодарности на всички участници и членове от екипа, които отделиха от времето си и с полезна информация, знания и ценни съвети направиха възможна работата по проекта:
Светла Бонкова – основен консултант, Христина Манова – директор на Исторически музей – Разлог, Илия Тантилов – уредник в Исторически музей – Разлог, Грозделина Георгиева-Саватинова – етнолог и уредник РЕМ – Пловдив, Петър Кърпачев – консултант, Иван Мишков – консултант.
Наследниците на рода Терзиеви - Елена Рачева и Лиляна Бангеева.
Реверанс пред момичетата и момчетата от Разлог, които, заставайки пред камерата, със своя ентусиазъм, младост и красота възродиха за нов живот най-красивите носии, носени някога в стара Мехомия и днес: Хелена Карджиева, Лъчезара Праматарова, Радост Димитрова, Мария Вартанова, Мария Коцакова, Катерина Анастасова, Ива Топалова, Борислава Кутларска, Веселина Ангелинина, Илияна Монева, Ралица Юрукова, Елица Парапунова, Антония Прешелкова, Кристина Кърпачева, Ирена Пандева и Марио Бонков, Петър Бонков и Димитър Парапунов.


Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)