Популяризират туризма и Русе сред румънците

Животът

16-07-2021, 12:52

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ученички на Гимназията по туризъм с награда от национален конкурс

Туристическият потенциал на област Русе и възможността за по-добро представяне на региона пред чуждестранните туристи бяха обсъдени на среща между областния управител Борислав Българинов и представителите на Асоциацията на журналистите и писателите в сферата на туризма в Румъния Емил Станчу и Флорин Щиолика. През октомври тази година организацията предстои да проведе национален форум в северната ни съседка. На него се очаква лично областният управител Българинов да представи природните богатства, културно-историческото наследство на региона, както и останалите туристически дестинации. Идеята е по този начин да се привлекат повече румънски туристи в Русенско. Ще се инициира и среща между туроператорите и културните институции между двата региона като целта е да се подготвят максимално привлекателни туристически пакети, които да представляват интерес за различни целеви групи от двете държави. Българинов е на мнение, че трябва да направим всичко възможно за разчупване на стереотипите и провокиране желанието на чужденците за опознаване и на други забележителности, освен Черноморските ни курорти.

По време на срещата се стигна и още по-далече. Беше обсъдена и идея за популяризирането на Русе като туристическа дистанция сред гражданите на Израел. Идеята се зароди от това, че Асоциацията на журналистите и писателите в сферата на туризма в Румъния поддържа и отлични контакти в колегите си от Израел. Дори се обсъжда издаването на съвместен международен вестник между България, Румъния и Израел. „Област Русе трябва да е вратата, през която ще влизат чуждестранните туристи в България“, заяви Българинов.

Срещата се осъществи със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, която е единственият български член на посочената по-горе асоциация още от 2015-а. Лили Ганчева редовно публикува в румънската преса интригуващи материали за Русе и България. Всъщност тя е избрана в организацията след като издава един от най-търсените в България пътеводител с карта на Букурещ.

Асоциацията на журналистите и писателите с ресор туризъм е сред най-старите професионални организации в Румъния. Създадена е преди повече от 60 години и в нея членуват журналисти, работещи за вестници, радиа и телевизии, списания, автори на пътеводители, университетски преподаватели, редактори и професионални фотографи от Букурещ и страната. Тя е колективен член на Консултативния съвет към Министъра на туризма в Румъния.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов