Младежи разговаряха за спорта и славата с Любо Ганев

Всеки участник в срещата получи луксозното издание „България на Олимп“ с персонално послание и автограф от Любо Ганев

Човек, когото с удоволствие биха следвали, образец за труд и дисциплина, който безрезервно биха приели и модел за успех, който няма да забравят. Така 90 младежи в три възрастови групи обобщиха как им е въздействала срещата с президента на Българската федерация по волейбол Любо Ганев. Той разговаря и участва наравно с тях в уъркшопи с образователни и творчески инициативи, които утвърждават спорта като алтернатива на съвременните зависимости и рисковото поведение на младите хора.    

Среща с именит български спортист с национална и световна спортна слава е част от  ключова дейност по проект № НПИМД-Н2-Т2-067/2021 „По пътя напред – здрави и отговорни“, озаглавена „Спортът срещу розовото бягство“. В рамките на 4 месеца тя обединява концептуално поредица от дигитални събития, с модерно електронно съдържание, работилници за знания, умения и творческо мислене и групови срещи с представители на спортната и олимпийска слава на България.

Атмосферата на непринудения разговор се оказа благодатно поле за световете на мечтите в растеж и на вече постигнатите мечти, които Любо Ганев щедро сподели с младежите чрез спомени и послания.  От висотата на житейския опит и спортната слава, гостът показа специфичен поглед към хоризонта и постави пред младежите различен ракурс на мислене и поведение, с фокус към спорта като възможност за осмисляне не само на свободното време, но и на цялостното отношение към живота както по време на младежкия период, така и в зрелите години.

 „Спортът срещу розовото бягство“ е наслов, който свързва инициативи за утвърждаване на физическата активност като алтернатива на социалното изключване, когато младите хора попаднат в капаните на съвременните зависимости. В рамките на тази дейност  се проведоха 6 беседи, 6 групи участваха в работилници за знания и умения в разпознаването на зависимостите и въздействието им върху човешкия организъм. Участниците премериха познанията си с 3 дигитални теста, 6 броя електронни куизи.

90 младежи в реална среда се включиха в присъствените и дистанционни форми, а най-малко 2000 други се ангажираха в електронна среда с темата, представена чрез видеоклипове, анкети и електронни статии, създадени по проект № НПИМД-Н2-Т2-067/2021 „По пътя напред – здрави и отговорни“. Той се изпълнява с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности за 2021 по Договор № 25-00-45/30.03.2021. от Сдружение „МИА – Мениджмънт. Изкуство. Анимации“.

Целта на всеки един компонент в тази дейност е да издигне ползите от физическата и обществена активност на младежката общност, да покаже приноса на спорта за развитие и успешен жизнен път, да изгражда стабилна информационна среда за здраве, духовно израстване и утвърждаване на ценности. С персонално послание и автограф от Любо Ганев всеки участник получи луксозното издание „България на Олимп“, книгата, събрала в едно звездния път на всички спортисти, докоснали България до най-високото спортно отличие на планетата. Така проектът допринася за дългосрочното въздействие на идеята за спортуване и отговорно поведение дълго след приключване на дейностите, защото за всеки от героите в тези страници по свой начин живее вечният олимпийски огън със своята сила и надежда за един по-добър свят.

Предстоят спортни дейности и турнири по футбол, бадминтон и боулинг с групови и елиминационни фази, които ще излъчат индивидуални и отборни победители.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)