Русе отново няма да има обществен посредник

Животът

15-07-2021, 17:58

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дигитализират архива на Общински съвет - Русе

Позицията на обществен посредник в Русе остава свободна. Това решение взе днес Общинският съвет на своето 24-о заседание.

Комисията за избор на Обществен посредник на територията на Община Русе проведе три заседания, по време на които бяха обявени правилата за избор на местен омбудсман, бяха насрочени изслушвания и се проведе гласуване.

От четиримата кандидати двама успяха да минат напред и бяха извикани на днешното заседание – това са Милена Йорданова Цонева – Георгиева и Мариян Йорданов Димитров. Ина Райчева – Цонева и Иван Белчев не бяха допуснати поради непредставяне на необходимите документи.

Мариян Димитров направи изказване от трибуната в своите 3 минути, като каза, че последните години той е „безплатният обществен посредник на русенци и доказателство за това са повечето от 100 питания по време на заседания на Общинския съвет“. Димитров цитира текст на Илия Загоров, като го използва в мотивационната си реч и обръщение към общинските съветници: „Не съм безгрешен, но съм истински, обичам и тези, дето ме нападат, защото имам добра душа – душа, която може всичко да прощава“. Така с усмивка Мариян Димитров прие факта, че няма да бъде новия местен обществен посредник на Русе, но призова съветниците да подкрепят г-жа Цонева-Георгиева.

Милена Цонева-Георгиева от своя страна не искаше да отнема от времето на съветниците, защото ясно се разбра, че двамата кандидати няма да бъдат подкрепени от Общинския съвет.

Правилникът предвижда да бъде стартирана нова процедура в тримесечен срок, като в Закона за местното самоуправление и местната администрация е посочено, че Общественият посредник се избира и освобождава с мнозинство 2/3 от общия брой на общинските съветници.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов