РИК: Изборният ден премина нормално, във всички секции гласуването е приключило

Изборният ден премина нормално, във всички секции гласуването е приключило. Това беше обявено от председателя на Районната избирателна комисия в Русе Милена Хинкова. Тя коментира, че има известно объркване при подготовката на протоколите, тъй като в момента протоколите се състоят от две части – една, която излиза от машината и една хартиена. Объркването идва от това, че някои от членовете на комисиите не са разбрали, че към хартиения протокол трябва да има три машинни разпечатки. В края на машинната разпечатка също трябва да има подписи, припомнят от РИК. Окончателните резултати се очаква да излязат още утре сутрин. През целия ден е постъпила една единствена жалба относно неправомерна агитация във Ветово, както и един сигнал за купуване на гласове, но по думите на Хинкова все още няма събрани доказателства.

Спрялата машина в Бяла е поправена и е продължила да работи до края на деня. На практика никъде в региона не е имало излязло от строя електронно устройство, което да налага преминаване към гласуване с хартиени бюлетини там, където вотът е бил изцяло машинен. Отделно в 42 секции от региона ще се броят контролните разписки, което е с 20 повече от обявеното първоначално. Това се очаква да забави в известна степен процесът.

„Всичко в област Русе беше подготвено перфектно, нямаше сериозни инциденти, които да водят до съмнения дали изборният процес е протекъл нормално. Имаше единични случаи, на които беше отреагирано веднага от съответните институции.“, така областният управител Борислав Българинов коментира днешния изборен ден. Той допълни още, че е имало информация за купуване на гласове в община Ценово, но от Областната дирекция на МВР са реагирали веднага. Според Българинов процесът по обработка на протоколите ще премине много по-бързо отпреди.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов