307 машини в 292 секции са осигурени за изборите в област Русе

В други 45 секции ще се гласува с хартиени бюлетини

Буквално преди броени минути в цялата страна започна изборния ден. Общо 202 кандидат-депутати от 22 листи на партии и коалиции ще се борят за гласовете на избирателите в Русенско, които по последни данни са 204 141. Те пък ще могат да подкрепят фаворитите си в общо 337 секции в област Русе. 292 от секциите в региона са с избиратели над 300 души, което означава, че във всяка от тях ще се гласува изцяло машинно. В 15 от тези 292 секции, където на предходните избори е отбелязана най-висока избирателна активност, са осигурени по две електронни устройства за вота, а в останалите 277 машините са по една. По две машини има в 12 секции в Русе, 2 в Бяла и 1 в Новград, община Ценово.

Хартиените бюлетини ще се използват в секциите с под 300 души, както и в подвижните и допълнителните такива. Става дума за общо 45 секции, от които 5 са подвижните и осем са допълнителните. Припомняме, че подвижните секции се разкриват за хора с увреждания, а допълнителните са в социални и здравни заведения.

В предварително определените секции за машинно гласуване ще може да се гласува с хартиени бюлетини само при възникване на непреодолим технически проблем с електронните устройства. Това ще може да стане след изрично разрешение от ЦИК.

Най-много секции има на територията на община Русе – 218, където право на глас имат 144 985 души.  От посочените секции шест са допълнителни и две са подвижите. Допълнителните секции в Русе са разкрити в двете университетски болници „Канев“ и „Медика“, Комплексния онкологичен център, Центъра за психично здраве, Следствения арест и дом „Милосърдие“. В 203 от споменатите 218 секции в община Русе ще се гласува машинно, а в останалите 15 с хартиени бюлетини. В тези 15 влизат посочените по-горе шест допълнителни и две подвижни. В Беленско секциите са 26, от които две допълнителни съответно в МБАЛ „Юлия Вревска“ и в Държавната психиатрична болница. В 17 от секциите там ще се гласува с машини, а в 9 по стария начин. 22 секции има във Ветово, от които едната е подвижна. Там само в три секции ще се гласува с хартиени бюлетини, в останалите 19 вотът ще е машинен. В община Иваново секциите са 18, като 12 са с електронни устройства, а шест с хартиени бюлетини. В Сливо поле секциите са с една по-малко, т.е. 17, но в 15 от тях вотът ще е 100% машинен. В община Две могили има разкрити 15 секции, от които 11 са с машинно гласуване. 11 са и общо секциите в Ценово, като една от тях е подвижна. В нея, както и в още три ще се гласува с хартиени бюлетини, а в седем с машини. На територията на община Борово секциите са 10, като в осем е предвидено машинно гласуване, а само в две с бюлетини.

Малко по-късно очаквайте информация относно началото на изборния ден в цялата област. Краят на изборния ден е в 20.00 часа. По изключение там, където има чакащи да гласуват, изборният ден може да бъде удължен с още час, т.е. до 21.00 ч.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов