Всички изборни секции на територията на област Русе са отворени

Областна администрация Русе информира, че по данни на Районната избирателна комисия навсякъде на територията на областта изборният ден е започнал нормално и всички изборни секции са отворени. Към момента няма проблеми с машините за гласуване. По време на днешния парламентарен вот 204 141 души от региона могат да упражнят правото си на глас в общо 337 секции в област Русе. Това означава, че пълнолетните граждани в региона, имащи право на вот, са с 354 по-малко спрямо предходните парламентарни избори от 4 април тази година. Най-голяма е разликата в община Русе – 290 човека по-малко могат да гласуват. В две общини от областта пък се е увеличил броя на гласоподавателите. Става дума за Ветово и Сливо поле, където имащите право на вот са съответно със 114 и 8 повече. В крайна сметка към днешна дата най-много са избирателите в община Русе – 144 985, а най-малко в Ценово – 4597. В община Ветово 12 309 души могат да упражнят правото си на вот в днешния ден, в Бяла – 11 683, в Сливо поле – 10 242, в Две могили – 7 770, в Иваново – 7 586, а в Борово – 4969.

Краят на днешния изборен ден е обявен за 20.00 ч. По изключение там, където има чакащи да гласуват, изборният ден може да бъде удължен с още час, т.е. до 21.00 ч. От Районната избирателна комисия припомнят още, че изборният процес ще премине при спазване на всички въведени противоепидемични мерки. Влизането в секциите ще става с правилно поставена защитна маска, а гражданите ще трябва да спазват отстояние от поне 1.5 метра помежду си. Във всяка секционна комисия са раздадени необходимите средства за дезинфекция.

Предвидено е пресконференциите на Районната избирателна комисия, на които ще бъде обявявана избирателната активност в областта, да се проведат днес от 11.30 ч. и 16.30 ч. в Кръгла зала на Община Русе. За 21.00 ч. се предвижда още една пресконференция, на която да бъде представена подробна информация относно целия изборен ден и неговото приключване. Тя ще се проведе в „ОЗК Арена“, като предвид мерките за сигурност допускането на медии до  мястото ще се извършва след представяне на журналистическа карта или чрез представяне на официален списък от ръководството на съответната медия на лицата, които са ангажирани с отразяването на изборния процес.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"