Ремонт на фериботната площадка в Гюргево стартира лятото

Животът

10-07-2021, 20:53

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фериботната връзка между Русе и Гюргево би трябвало да стартира до края на лятото

Още през лятото ще започнат ремонтните дейности на фериботната площадка в Гюргево, в това увериха областният управител Борислав Българинов представителите на фирмата, стопанисваща ро-ро терминала в северната ни съседка на среща с него. Целта е по този начин да се подготви инфраструктурата за предвиждания интензивен тежкотоварен трафик. За целта ще са им необходими около 3 – 4 месеца. Работи се и по издаването на разрешение от тамошната местна и държавна власт за откриване на граничен пункт. От българска страна Българинов също пое ангажимент за получаване на необходимите документи. Очаква се това да се случи още през следващия месец. Към момента, макар и неформално, подкрепа е изказана от Министерския съвет.

По време на разговорите беше обсъдена и възможността за опериране на два кораба, но детайлите и дали това ще се случи ще станат ясни през следващите седмици.

Пускането на фериботната връзка между Русе и Гюргево е наложително, тъй като в края на есента се очаква да започнат ремонтните дейности по Дунав мост, които ще доведат до още по-големи опашки от тирове, чакащи да преминат границата. По думите на областния управител до момента не са предприети необходимите действия за това, а бетонните плочи са напукани и се нуждаят от спешен ремонт. Българинов е изпратил доклад до министър-председателя Стефан Янев за незабавно финансиране на основния ремонт на съоръжението. Дългоочакваният ремонт ще засегне само българската страна на моста, тъй като румънците са предприели необходимите мерки още преди 4 години.

В края на следващата седмица пък се предвижда подписване на споразумение за консолидиране на позицията на двата гранични региона за изграждане на втори мост над река Дунав при Русе.

В срещата участваха още заместник областният управител Синан Хебибов, ръководителят на Службата по търговско-икономическите въпроси към посолството на България в Румъния Ивайло Маринов, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)