Герои от басните на Лафонтен оживяха в Ценово

Гарванът, лисицата, жабата и други любими персонажи оживяха в една от залите на Народно читалище „Христо Ботев“ в Ценово. Драматизациите на популярни басни бяха посветени на 400-годишнината от рождението на Жан дьо Лафонтен. В ролите се превъплатиха ученици от местното училище, които са включени в Лятната занималня. Инициативата се провежда за втора поредна година и е съвместно дело на местното читалище и училище. Началото на летните занимания стартира с празника „Здравей лято!“.  Момичетата и момчетата с удоволствие отбелязаха и Световния ден на шоколада. В най-сладкия ден от годината участниците в занималнята се научиха да приготвят мъфини. Те не само замесиха тестото за сладкишите, но и ги опекоха и дегустираха.

„През летните месеци организираме развлечения за учениците. Опитваме се да съчетаем полезното с приятното. Заниманията трябва да са не само интересни за участниците. Децата неусетно трябва да трупат знания и практически опит“, сподели директорката на училището Камелия Леонова.

За учениците беше интересно да научат, че в басните на Лафонтен главните герои са предимно животни, на които се приписват човешки качества и се осмиват недъзи и пороци на обществото. Особено любопитство предизвикаха поуките, изписани в края на всяка басня. С книжка в ръка момичетата и момчетата прочетоха на глас любимата си творба от френския баснописец. Участниците активно се включиха в занимателните игри, в които откриваха имената на творби и герои, решаваха ребуси. Силни страсти се разпалиха по време на играта „бесеница“, когато децата трябваше да откриват правилните букви и да подреждат имената на творби на Лафонтен.

Много приятни изживявания и емоции очакват учениците от Ценово по време на лятната ваканция. Месеците юли и август ще бъдат изпълнени с много изненади, които засега се пазят в тайна.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)