Представители на туристическия бранш от цялата страна се запознаха с богатствата на Русе и региона

Опознавателен тур в края на юни даде възможност на туроператори и екскурзоводи от цялата страна да се запознаят с градските забележителности и природните дадености на Русе и региона.

В първия му ден гостите успяха да посетят Регионалния исторически музей, Еко музея с аквариум, Римската крепост Сексагинта приста, Къща – музей Баба Тонка. В паузите между туровете те опитаха и създадената в Русе торта Гараш, като историята ѝ им бе разказана в ресторант „Кралска закуска“. Вечерта приключи с гледка към реката в лятната градина-ресторант на Гранд хотел „Рига“.

Вторият ден от опознавателния тур бе посветен на разходка до скалния манастир „Димитър Басарбовски“ и Ивановските скални църкви. Туроператорите имаха възможност да отдъхнат в Хотелски комплекс и винарна „Седем поколения“, с. Мечка, където опитаха от собствения бранд вина на винарната и вкусиха местни специалитети. Следващата спирка на обиколката стана комплекс „Левента“ и „Винарска къща Русе“, където бе дегустацията на виното, станало емблема за града ни. Веднага след това младият и талантлив екип на сдружение „Градоред“ запозна гостите с иновативен подход при разглеждане на града и забележителнта му архитектура. Презентацията на туристически маршрут под формата на игра (трежър хънт) впечатли професионалистите.

Подобаващо внимание се обърна и на емблемата на Русе – река Дунав. Корабче „Русчук“ и гледката към нея очарова гостите, които дори танцуваха валс на борда под звуците на „На хубавия син Дунав“ на Йохан Щраус. Туроператорите се запознаха и с най-новата речна атракция за русенци – разходка по реката с понтонна лодка „Дорли“.

Втората вечер завърши в уютна обстановка в ресторант „Понтона“, където домакините бяха приготвили вкусни блюда с пресен дунавски сом. През третия ден от програмата Туристическо дружество „Приста“ предизвика най-смелите участници в тура с приключение по р. Дунав с каяци. Представеният продукт е насочен към семеен приключенски туризъм и се нарича „Един ден от живота на праисторическия човек по брега на Дунав“. Участниците имаха възможност да покажат своите умения за баланс с гребло в ръка.

След успеха на събитието организаторите от ОП „Русе Арт“ се надяват, че гостите ще се върнат в Русе със свои клиенти, на които да покажат, че градът и регионът заемат достойно място в туристическата карта на България.

Опознавателният инфотур е част от Годишната програма за развитие на туризма на Община Русе за 2021 г. Инициативата е реализирана съвместно между Община Русе, Община Иваново, Регионален исторически музей – Русе и с активната подкрепа на местния туристически бизнес.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов