Голям интерес предизвика проектът за почистване на Варненско-Белославското езеро

Инициативата бе представена в социалните мрежи от организаторите

На 6 юли 2021 г. в конферентната зала на община Белослав се проведе Откриваща пресконференция, с която се стартира работата по проект „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014 – 2021 г. в рамките на Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“.
Проектът се изпълнява от Община Белослав в партньорство с “Екоинвест Асетст” АД, Фондация “Зелена индустрия иновации и технологичен трансфер” и норвежката консултантска компания Интернейшънъл девелопмент Норуей.
Целта на проекта е намаляване на пластмасовите отпадъците от наземни източници в морските води, чрез прилагане на пилотен модел, част от световната система Прешъс пластикс за рециклиране и оползотворяване на пластмасови отпадъци.
В рамките на събитието бяха представени целите на проекта, основните дейности и етапите за изпълнението, както и очакваните резултати.
В конференцията взеха участие представители на партньорите, изпълняващи проекта, представители на Общински съвет Белослав, Областен информационен център – Варна, и представители на медиите.

Настоящата публикация е създадена в рамките на проект BGENVIRONMENT-2.003-0001 „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“, финансиран по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № Д-33-12/10.03.2021г., с финансовата подкрепа на Програма „Опазване на околната среда и климатични промени” (ООСКП) на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014 – 2021 г. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация Зелена индустрия иновации и технологичен трансфер и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и на Програмния оператор на Програма ООСКП.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)