С автентичен ритуал самодейци от Долна Студена откриха жътвата

По стародавна традиция в Долна Студена жътвената кампания беше открита с ритуал. В зажънването на житните посеви се включиха самодейци от Народно читалище „Пробуда“. „Всеки земеделски производител очаква жътвата с нетърпение. Това е финалът на кампания, която от сеитбата до прибирането на зърното, продължава близо десет месеца. Съвсем естествено е началото на жътвата да се превърне в празник, който обединява надеждата за щедра реколта и благополучие“, сподели читалищният секретар Ивелина Анчева. Домакин на празника стана земеделският производител Стефан Сидеров. Той стопанисва близо 1200 декара земя, на която отглежда предимно зърнени култури – пшеница, царевица и слънчоглед. По думите на земеделеца посевите са в много добро състояние. Тази година поне засега и природата е благосклонна и се очакват добри добиви.

Още в ранно утро жътварките с песни се отправиха към нивата с пшеница. Спазвайки ритуала, жените бяха облечени с типичната северняшка носия, забрадили главите си с бели кърпи и закичени с китка червено цвете. Първа в нивата с натежали класове навлезе стопанката Мариана. Тя отново отправи молебен за берекет и отряза първата ръкойка. Веднага след това зазвъняха сърповете и паламарките. Първият сноп, наречен брада, беше завързан с червен конец за здраве и предаден на стопанина. По стара традиция той отправи молитва за плодородие и спорна работа. „Чорбаджията“ развърза кесията и щедро хвърли монети върху ожънатите класове. Стопанката почерпи жътварките с прясно опечена питка, потопена в мед. Преди високопроизводителните машини да навлязат в пшеничния блок се изви право българско хоро. За спорна жътва пред комбайните бе плиснато менче с вода. След ритуала всички жътвари бяха поканени в дома на стопанина на щедра почерпка.

В община Ценово жътвената кампания вече навлезе в разгара си. Както се казва по долното течение на Янтра „ден година храни“. Благоприятните метеорологични условия през последните дни позволяват в полята да кипи усилен труд почти до свечеряване. Добивите от ечемик и пшеница са много добри, а първоначалните проби сочат добри хлебопекарни качества ни житото.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов