Станция за наблюдение качеството на въздуха е инсталирана в Разлог

Това ще помогне за мониторинг на чисотата на въздуха в реално време

Станция за наблюдение на качеството на въздуха е инсталирана на покрива на сградата на община Разлог. Това ще помогне за мониторинг на чисотата на въздуха в реално време, като се отчитат ключови показатели за качеството на въздуха заедно с данните за околната среда. Захранването на станцията включва соларен панел и UPS батерия. Станцията разполага с GPS модул за предаване на актуални координати на измерванията.
Станцията е монтирана благодарение на проект „IoTXchange“ „Интернет на нещата като инструмент на политиката за промяна в града“ (Internet of Things as a policy instrument for the city change, с акроним „IoTXchange“) финансиран по програма за междурегионално сътрудничество URBACT III, съфинансирана от Европейски фонд за регионално развитие.
Община Разлог има възможността да подобри качеството на живот на своята територия, като използва Интернет на нещата технологията за подобряване на достъпа до чист въздух и за управлението на качеството на въздуха.
Община Разлог е партньор по проект „IoTXchange“ заедно с Община Фундао (Португалия), Додони (Гърция), Неверс (Франция), Местна община Йелгава (Латвия), Онге (Швеция) и Кежмарок (Словакия) и финландския университет „Åbo Akademi“.


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов