Откриват лаборатория за бързи антигенни тестове на Дунав мост

Животът

01-07-2021, 14:35

Снимка:

Емил Кьостебеков

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Търсят решение на проблема с опашката от камиони на Дунав мост

До броени дни на гранично контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“ при Русе ще бъде разкрита манипулационна за бързи антигенни тестове. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Борислав Бълграинов и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева. През летния сезон туристическият поток е засилен, а също и много от сънародниците ни предпочитат да прекарат почивката си в родината при близки хора. Предстоят и редовни парламентарни избори. Много голяма част от минаващите границата не представят необходимата медицинска документация и подлежат на задължителна 10-дневна карантина, която могат да отменят до 24 часа след влизане в страната и представяне на отрицателен PCR или антигенен тест. По този начин се цели хората, влизащи в България да бъдат максимално улеснени и да не губят време в търсене на лаборатории в града или в населеното място, където отиват.

Освен това инспекторите от РЗИ – Русе, осъществяващи здравния контрол на ГКПП – Дунав мост, изпитват затруднение в своята работа, тъй като централната информационна система често блокира и уведомленията за карантина се налага да се пишат на ръка. Почти всички граждани, поставени под карантина, в рамките на 24 часа извършват и предоставят в РЗИ – Русе отрицателен антигенен тест и служители на инспекцията я отменят.  РЗИ – Русе няма специализиран отдел за граничен контрол, какъвто имат в структурите си здравните инспекции във Варна, Бургас, София и др. и това затруднява много работата на инспекцията, като ангажира човешки ресурс и допълнителни финансови средства. Отсъствието на тези инспектори допълнително натоварва другите служители. Откриването на лаборатория на Дунав мост ще улесни и служителите на РЗИ.

Тестовете ще се правят по желание на влизащите в България. Най-вероятно лабораторията ще работи от средата на следващата седмица, като ще бъде обслужвана от екип на Университетска болница „Медика Русе“. Изследването ще се заплаща по ценоразпис на лечебното заведение и ще става в рамките на максимум 30 минути. Манипулационната ще работи без почивен ден 24 часа в денонощието, включително събота и неделя.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов