В Русе стартира пробно машинно гласуване

Животът

01-07-2021, 11:29

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Демонстрации за машинно гласуване ще правят в Сандански

Успешно стартира пробното машинно гласуване в Русенско. Днес до 16.00 часа жителите на крайдунавския град ще могат да тестват две устройства за машинно гласуване пред Пленарна зала. Към момента интересът е засилен, като от началото на деня около 20 души от различна възраст са дошли на място да видят как се случва процесът. Безпроблемно протича организацията на изборния процес в региона, като координацията между институциите се извършва от Областната администрация. По-рано през деня заместник областните управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов също се възползваха от възможността да упражнят правото си на вот. Към момента секциите в областта са общо 324, като 292 от тях са тези, които са с над 300 избиратели. На този етап там е предвидено да има по една машина за гласуване. В близките дни ще стане ясно дали в най-големите от тях и съответно най-натоварени ще бъде осигурена и втора такава. В случай на прекъсване на електрозахрването е предвидена възможност и за подаване на ток от генератор. За да се избегнат технически проблеми самите машини и картите, с които работят няма да бъдат дезинфекцирани, но всеки, който пожелае ще може да използва латексови ръкавици при боравянето с тъчскрийна. Такива ще бъдат осигурени и на място. В случай на сериозен софтуерен проблем ще се премине към гласуване с бюлетини. Решението за това обаче няма да бъде вземано еднолично от съответната секционна комисия или РИК, а ще е необходимо разрешение от ЦИК. Осигурени са необходимия брой бюлетини – 209 000. Те са напълно достатъчни да покрият и най-неблагоприятните сценарии. Това стана ясно от представена информация от председателя на РИК Милена Хинкова.

Предвижда се бюлетините да бъдат докарани в Русе идния понеделник. Точният час на пристигане ще бъде допълнително упоменат.

Паралелно демонстрационнo пробно гласуване днес се провежда в Бяла от 09.15 часа, 11.15 часа от Ценово и от 15.00 часа в Иваново. Утре процесът ще бъде повторен от 09.30 ч. във Ветово и от 14.30 ч. в Сливо поле. В събота пробно гласуване ще има за жителите на Две могили и Борово съответно то 09.15 ч. и 11.15 ч. Организацията на демонстрационнo пробно гласуване е съвместна между Областна администрация – Русе и Районната избирателна комисия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов