Отбелязваме днес Деня на река Дунав

Животът

29-06-2021, 09:02

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Открий Дунав“ е мотото и през тази година на кампанията по повод 29 юни - Ден на река Дунав.  Целта на кампанията е да се насърчи опознаването на река Дунав и нейните притоци, и отново да се подчертае жизненоважната им роля за осигуряването на вода, храна, отдих и поминък. Водещо послание на кампанията за Деня Дунав е че опазването на едно от най-ценните природни богатства - водата - е основен приоритет.

Заради глобалната пандемия COVID-19, кампанията за 29 юни 2021 г. отново ще бъде малко по-различна, като всички планирани събития ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки.

В градовете Видин, Свищов и Русе, по едно и също време, се предвижда флашмоб "Дунавското край Дунав". Образователни инициативи ще се състоят в Оряхово. В Лом, Долни Вадим и Козлодуй за поредна година се организира акция за почистване на брега на реката от отпадъци. В Плевен ще се проведе „Ден на река Дунав в Музея“, като от природен парк „Персина“ ще представят специална интерактивна лодка, представяща биологичното разнообразие на Дунав, в двора на Регионалния историческия музей. Богатството на флората и фауната на реката е един от акцентите и на традиционното отбелязване на 29 юни в Байкал, като за участниците е предвидена лекция с доц. д-р Тихомир Стефанов, Национален природонаучен музей – София. Образователни и екологични инициативи по традиция организират в Гулянци и Никопол. За поредна година в Белене ще се проведе Фестивал на Дунав. За първи път тази година от природен парк „Персина“ – Белене канят на Фестивал на къдроглавия пеликан. В Свищов и Долна Оряховица се предвиждат акции за почистване, каране на каяк, конкурси. На 30 юни ще се проведе онлайн лекция на тема “Непознатите реки“. Във Велико Търново и Русе са организирани открити уроци с ученици. Пъстра кампания за Деня на Дунав с изложби и концерти е подготвена в Силистра и населени места от общината.

Министерство на околната среда и водите, Басейнова дирекция „Дунавски район“, регионалните инспекции по околната среда и водите в Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе организират, участват, подкрепят и подпомагат провеждането на инициативи от кампанията за Деня на Дунав.

Денят на Дунав се отбелязва на 29 юни – датата, на която в София е подписана Конвенцията за сътрудничество при опазване и устойчиво използване на река Дунав. Организатор  на кампанията за Деня на Дунав на европейско ниво е Международната комисия за опазване на река Дунав.

И през тази година учениците на възраст между 6 и 18 години могат да се включат в традиционния международен конкурс, посветен на река Дунав – Danube Art Master. Творческата надпревара се организира от Глобално партньорство по водите в Централна и Източна Европа (GWP CEE) и Международната комисия за опазване на река Дунав (ICPDR) и се провежда на две нива – национално и международно. Периодът на подаване на произведенията на изкуство към националния координатор е юни-октомври 2021.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)