За първи път български младежи ще разговарят на живо с астронавти от НАСА

Мисия

28-06-2021, 15:20

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Наградиха победителите в конкурс за първия полет на човек в Космоса

За първи път в историята на страната на 26-ти юли 2021 година България ще осъществи видеоконферентна връзка на живо с американски астронавти от Международната космическа станция. Това ще бъде уникална възможност за ученици от цялата страна и Европа да зададат своите въпроси директно към астронавти от НАСА. Събитието може да се определи като историческо включване и на практика се явява кулминацията на еднодневното събитие „Ало, Космос! Говори България!“, което ще бъде предшествано от конкурс за набиране на съответните въпроси от ученици на възраст между 6 и 19 години. Конкурсът се провежда в периода между 21-ви юни и 2-ри юли 2021. Повече информация за условията и наградите може да намерите http://www.hello-space.eu/.   

Организаторите припомнят, че няма ограничения, няма „правилни“ и „неправилни“ въпроси, просто не бива да са такива, чиито отговори лесно може да бъдат намерени в Гугъл или друг популярен източник.

Повече от 30 признати български НПО и учреждения, профилирани в точните науки (STEM) и космическите изследвания, ще си партнират с Посолството на САЩ в София като домакин на тази забележителна проява. В чест на своя 30-ти юбилей, Атлантическият клуб в България ще координира инициативата. Областният управител на Русе Борислав Българинов също подкрепя инициативата.

Проектът цели да се разпали въображението на съвременната младеж, вдъхновявайки ги да отправят мечтите си отвъд земната орбита към Луната, Венера, Марс и отвъд. Надеждите са посредством разширеното сътрудничество със САЩ в областта на STEM България да изпрати трети астронавт в Космоса.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов