Нова линейка от най-висок клас очакват да получат в русенската спешна помощ до края на годината

Това стана ясно от проведена среща между заместник областния управител Синан Хебибов и директора на ЦСМП

Нова линейка от най-висок клас очакват да получат в русенската спешна помощ до края на годината. Това стана ясно от проведена среща между заместник областния управител Синан Хебибов и директора на ЦСМП д-р Иванка Маринова. Общо 11 линейки са на денонощно разположение в областта. Толкова са и екипите, като десет от тях са с по двама души, а един – този, който е реанимационният – е съставен от трима. Единайсетте автомобила отговарят на всички европейски стандарти за спешна медицина и разполагат с дефибрилатори, апарати за обдишване, перфузори, а също и с необходимите медикаменти. Колите са нови и са доставени в рамките на мащабен инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 г. По същия проект вече във всички филиали за спешна помощ от областта са доставени по един брой монитори, транспортни вентилатори, аспирационни устройства, апарати за обдишване, преносими комбинирани дефибрилатори с възможност за отдалечено мониториране, електрокардиографи и друга медицинска техника от първа необходимост. Междувременно други 11 линейки, използвани до скоро, са в готовност да се върнат на служба, ако някой от новите се повреди или в случай на допълнителна необходимост, но за целта ще трябва да се сформират и допълнителни екипи. Така към момента в движение са шест линейки във Филиала за спешна медицинска помощ в Русе, две в Бяла и по една в Сливо поле, Две могили и Ветово. Общо наличните автомобили са 25, като 22 от тях са линейки. В последната бройка влизат както новите реанимобили, които са в непрекъснато движение, така и използваните до скоро, които могат отново да се ползват при нужда.

От разговора между Хебибов и д-р Маринова стана ясно още, че към момента спешните медици в областта реагират на 50 – 60 повиквания за 24 часа, докато по време на втората и третата вълна на COVID-19 обажданията за медицинска помощ са били двойно повече – до около 110.

От ЦСМП съветват още хората да се предпазливи по време на летните жеги. Те припомнят необходимостта от прием на повече течности и особено на вода, айрян със сол и студени супи или пък топъл, но не горещ чай, с който да изравнят температурата на тялото с тази на околната среда и така да улеснят организма в процеса на климатизация. Лекарите препоръчват още да се избягват обилните обеди, алкохола и рязката смяна на температурата, т.е. директното преминаване от помещения с климатик на слънчево място. Желателно е и носенето на незапарващи, светли и леки дрехи, отворени обувки и слънчеви шапки. Добре е да се избягват и разходките между 11.00 и 18.00 часа.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов