"Зелен коридор" за имунизация срещу COVID-19 в Русе днес и през следващата седмица

384 са поставените ваксини срещу COVID-19 в Русенско през вчерашния ден, това сочат данните на Единния информационен портал. 239 от тях са първа доза от някои от препаратите срещу коронавирусна инфекция, като най-висок остава интересът към иРНК ваксините. През днешния ден отново е осигурен „зелен коридор“ за имунизация в Русе. Това стана ясно от проведен вчера разговор между областния управител Борислав Българинов и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева. Ваксини без предварително записване на час ще бъдат поставяни днес от 09.00 ч. до 14.00 ч. в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“. През следващата седмица всеки делничен ден в Тубдиспансера също ще има „зелен коридор“. Работното време на кабинета тогава ще е от 08.00 ч. до 15.00 ч.

В имунизационния пункт са осигурени достатъчно количества от различни видове ваксини, така че да може да бъде направен избор между иРНК и векторни препарати. Ваксините, които ще се прилагат са на „Пфайзер“ и „Астра Зенека“. Предвидена е възможност и за ваксинация с „Модерна“.

В останалите имунизационни кабинети продължават да се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, реимунизации, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци. Навсякъде се съблюдава за спазване на противоепидемичните мерки.

По последни данни до момента в областта са извършени 45023 имунизации, като повторна доза са получили 20820 лица.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)