219 катастрофи са се случили в Русенско за първото тримесечие на тази година

55 от тях са били тежки, като 71 души са ранени, а други четирима са загинали

219 пътно-транспортни произшествия са се случили в Русенско за първото тримесечие на тази година. 55 от тях са били тежки, като 71 души са ранени, а други четирима са загинали. Това стана ясно от провелото се по-рано през деня заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, която беше водена от заместник областния управител Синан Хебибов. Само за сравнение за същия период през 2020-а са възникнали 217 катастрофи, като 46 от тях са били тежки. Тогава 66 човека са били ранени, а петима са загинали. Най-много произшествия – близо 70%, се случват на територията на община Русе. На следващо място в черната статистика е Бяла. Някои от най-честите нарушения са отнемане на предимство, несъобразена скорост и употреба на алкохол. Най-голяма е концентрацията на пътно-транспортни произшествия на пътя Русе – Бяла. От януари до края на март 2021-а в този участък трима души са загубили живота си, а други десет са били ранени. В първото тримесечие на 2020-а на същия път са били ранени седем човека и един е починал. В останалите високо рискови участъци Русе – Разград и Русе – Силистра от МВР отчитат, че няма загинали при катастрофи. Отново по данни на полицията най-много катастрофи се случват във вторниците, а най-малко през неделните дни. Логично и най-много ранени също има през втория ден от работната седмица, докато най-много загинали в сряда. Най-рисковият часови интервал за шофиране се оказва между 18.00 и 19.00 ч., следван от тези между 16.00 и 17.00 часа и 21.00 до 22.00 ч. Травмите, с които се сблъскват основно спешните медици, са на глава, гръден кош и крайници. Не липсват и случаи на политравми.

Освен това от Регионална дирекция „Автомобилна администрация“ са извършени и множество проверки още от самото начало на годината. Проверени са 57 автобуса, 1840 товарни автомобила и над 560 таксита до 31-и март. Съвместно с МВР са извършвани и проверки за нерегламентиран превоз. Само за първите три месеца на 2021-а са спрени от движение 43 моторни-превозни средства за период от една година. Освен това са отнети шофьорските книжки на водачите им и също така те трябва да платят глоба в размер на 2000 лв. Случаите са предадени на прокуратурата.

Колкото до състоянието на пътната настилка в общините от региона, то е направена проверка след зимния сезон, която е констатирала, че тя е добре. Където има необходимост, се извършват ремонтни дейности, като изграждане на изкуствени неравности, монтиране на пътни знаци и извършване на неотложни ремонти. Що се касае до републиканската пътна мрежа, то още в началото на годината са предприети действия по полагане на маркировка, изчистване на храсти, почистване на окопи и събиране на отпадъци.

Същевременно са се провели и множество дейности, насочени към възпитанието на по-младите. Сред тях са предимно беседи с деца и ученици.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)