Къщата на Панайот Хитов в Русе ще стане център за култура и изкуство

Мисия

17-06-2021, 12:11

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Къщата на Панайот Хитов, намираща се в сградата на ул. „Борисова" 47, ще се превърне в първия по рода си център за култура и изкуство, предоставящ място за изява на артисти, различно от сцените на държавните културни институции. Това ще бъде направено от Сдружение „Блок 14“, което ще стопанисва сградата за срок от 7 години, реши Общинският съвет днес.

Предложението на кмета Пенчо Милков, съгласно заявлението на сдружението, е там да се провеждат обучения в областта на изкуството, спектакли, концерти, литературни четения, изложби и срещи с творци.

Артистите от „Блок 14“ стоят зад редица успешни творчески проекти, сред които късометражни филми, музикални фестивали, фотографски изложби и театрална работилница „Мармалад“ за деца и младежи, която действа вече 5 години.

На предходната сесия на Общинския съвет председателят на сдружението, актрисата Евгения Явашева, заяви готовност да се ремонтират таванските терени и мазето на сградата, и сдружението да продължи да се грижи за нея, превръщайки празните помещения в творчески пространства за малки и големи русенци.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов