Два проекта за повече от 6 000 лв. с участие на библиотеката са спечелени по Програма „Култура“ на Община Русе

Животът

14-06-2021, 15:13

Снимка:

РБ "Любен Каравелов"

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Томислав Дончев: Всички оперативни програми и финансови проекти работят

През 2021 г. Общината финансира XVll Международен конкурс за екслибрис ,,Ex Libris - Ex Trains"  и проект „Лятно настроение с чудно забавление“

Проект „XVll Международен конкурс за екслибрис ,,Ex Libris - Ex Trains" на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се отнася към тематична област „Визуални изкуства“ на Програма „Култура“ на Община Русе.

Международният конкурс за екслибрис е проект на библиотеката, който се реализира ежегодно от 2005 г. насам. Всяка година темата на форума е различна, а в него участват творци от над 50 държави на няколко континента. По този начин Библиотеката популяризира Русе и България в цял свят. Дейностите по проекта са доказателство за реалното взаимодействие, сближаване и стимулиране на международните контакти и е в духа на европейската практика за поощряване на културните идентичности и сближаване на творци от различни държави.

В рамките на проекта всяка година се отпечатва цветен каталог с творбите от конкурса. Всички получени малки графики се дигитализират и са достъпни през сайта на библиотеката. Създадена е цялостна бранд визия на конкурса и е изработен прототип на система за експониране на екслибрисите.

Темата на XVll Международен конкурс за екслибрис  през 2021 г.  - ,,Ex Libris - Ex Trains" , е в синхрон с обявената Европейска година на железопътния транспорт и дава възможност на художниците да творят и осмислят човешкия опит през призмата на ролята на жп транспорта за развитието на европейската и световната икономика.

„Лятно настроение с чудно забавление“ е проект на сдружение „Културни пространства“, в който библиотеката е партньор. Той е насочен към създаване на алтернативно отворено библиотечно пространство за развитие на детската аудитория чрез изкуство и култура в свободното и ваканционно време и осигуряване на широк достъп до него. Дейностите по проекта включват изграждане на модулна сцена в двора на библиотеката и необходимото оборудване към нея,  осигуряване на зрителски и творчески места. В създадената среда децата ще имат възможност за творческа изява и общуване. Реализирането му дава възможност за преодоляване на последиците от изолацията по време на пандемията от Ковид 19, за общуване и подобряване на психичното здраве, а допирът до театралното изкуство и народното творчество обогатява и развива детската аудитория.

Две детски творчески работилници „Настроение“ ще работят по време на лятната ваканция. Тяхната цел е развитие на творчески умения у децата за театралното изкуство и народното творчество чрез средствата на неформалното образование през свободното време. Работилниците завършват с изява пред публика на изградената сцена.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов