Областната управа в Русе бе обявена за приятел на Държавния архив

Поредно престижно отличие получи ръководството и екипът на Областна администрация – Русе. Късно снощи на церемония в зала „Европа“ на Доходното здание отдел „Държавен архив“ в крайдунавския град награди своите партньори – както институции, така и граждани. Областната администрация получи грамотата, отличаваща я като приятел на институцията, съхраняваща историята на Русе. Освен съдействие в разрешаването на казуси от ежедневната практика, двете структури съвместно реализираха и множество инициативи. Сред тях са изложби, като тази, посветена на 140-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция през 2019-а. Същевременно бяха осъществени не по-малко събития в дигитален формат в условията на пандемията от COVID-19. Един от последните общи проекти беше и създаването на уебсайт, разказващ за някои малко познати факти за хора и събития, пряко свързани с Русе. Само за три дни приложението бе посетено над 2000 пъти. То е достъпно на следния адрес: https://governorpr.wixsite.com/ruse.

На церемонията присъстваха областният управител Борислав Българинов, неговият заместник Синан Хебибов, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, както и директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ към Община Русе Катя Петрова. Събитието бе съпътствано и от изложба, посветена на 70-та годишнина на родните архиви, както и навършването на 75 години от бригадирското движение. И двете инициативи са по повод Международния ден на архивите – 9 юни и се осъществяват съвместно с инициативен комитет Свири Хармонико.

„Пожелавам ви успех и ви гарантирам да продължим да работим на едно наистина високо ниво. Имате подкрепата ми във всяко начинание.“, каза областният управител Борислав Българинов. „Действително Държавният архив в Русе е изключително важен фактор и подпомага дейността на останалите институции.“, категоричен бе Иво Пазарджиев. Той пожела успех в бъдещите инициативи и също заяви готовност за подпомагане дейността на Архива. „Щастлив съм да видя всички тези табла, представящи историята на бригадирското движение, тъй като има цели поколения, за които това вече е нещо забравено, неясно, за което не се знае. Считам, че историята трябва да се познава добре, защото това са нашите родители, баби и дядовци, които все пак са полагали труд в името на държавата.“, допълни още председателят на Общинския съвет.

Освен Областна администрация – Русе за приятели на Архива в Русе за 2020-а бяха обявени още Регионалният телевизионен център и Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“. От РТВЦ са представяли изключително активно документалното богатство на русенския регион, а съвместно с немската гимназия Архивът са работили за приобщаване на учениците и изграждането на отношение към документа като част от националното културно наследство. Бяха връчени и награди за най-ценно документално дарение. Те отидоха за даренията от личния фонд на проф. Иван Петков Байчев, Учрежденски фонд на Дружеството за българо-германско приятелство в Русе, както и за частично постъпление под наименование „Лични документи на Тавит Лебикян и кореспонденция със съпругата му Веселина по време на Втората световна война.

Посмъртно за читател на годината бе отличен Богомир Илиев. „Дългогодишен наш читател и приятел, който вече не е сред нас. Изключително ерудиран човек!“, сподели за него Таня Великова.

До идния понеделник русенци ще могат да разгледат в Доходното здание изложбата, посветена на бригадирското движение. Тя включва 13 табла, като 10 от тях са на Държавния архив в Русе, а останалите на бригадири, представящи спомените си. Има исторически сведения, че година преди да бъде обявено организираното бригадирско движение на 5 август 1946 година и започването на строежа на прохода „Хаинбоаз“ работници от фабрика „Е. Мюлхаупт“ в извънработно време помагат за поправка на земеделския инвентар в село Сваленик, както и в други населени места от Русенско и съседни области.

Допълнителни исторически факти представи доц. дин Любомир Златев. Той разказа за фазите на бригадирското движение, както и за международното участие на родните бригадири, с чиито труд са построени множество обекти с регионално и национални значение. Сред тях са Бръшленската напоителна система, Ряховската дига, далекопровода Русе – Разград, комина на ТЕЦ „Марица 1“ и др.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)