СУПНЕ „Фридрих Шилер“ връчи „Немска езикова диплома II” за 20-а поредна година

Животът

09-06-2021, 19:02

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

СУПНЕ „Фридрих Шилер“ се включи в Седмиците на немския език

Директорът на СУПНЕ „Фридрих Шилер“ Искра Иванова връчи за 20-а година „Немска езикова диплома II“ (DSD II) ниво С1 според Европейската езикова рамка на зрелостниците, успешно положили изпит, проведен от Централната служба за обучение в чужбина на Германия. Тържественото връчване се състоя по традиция в зала “Европа” в Доходното здание.

Немската езикова диплома DSD II е сертификат за владеенето на немски език на ниво В2 или С1 според общоевропейската езикова рамка – степен, необходима за приемане и следване във висше учебно заведение в немскоговоряща страна без полагане на кандидатстудентски изпити. Подготовката и изпитът са безплатни за възпитаниците на „Дойче шуле“, което е единственото училище в региона, предлагащо безплатно получаване на немска езикова диплома. Самите дипломи са безсрочни, за разлика от други алтернативни сертификатни изпити, което изравнява русенските ученици с останалите им връстници от немскоговорящите страни.

Престижните дипломи бяха връчени на 23-ма дванадесетокласници от директора на училището и от координатора по немски език за Североизточна България Константин Пригниц. Председателят на Общински съвет Русе Иво Пазарджиев като бивш възпитаник на „Фридрих Шилер“ сподели с учениците, че това, че са завършили престижното учебно заведение не ги прави потенциални емигранти. Според него завършващите трябва да бъдат високоплатени специалисти, които да работят за отношенията между България и Германия. Празничното събитие беше съпътствано с танци и с изпълнения от учениците на български и немски език.

На церемонията присъстваха още заместник-кметът на Русе Енчо Енчев, заместник-областните управители Стефка Караколева и Синан Хабибов, и старши експертът по чужд и майчин език към РУО Сюзан Ферхадова.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)